fbpx

A kert a magyar családok erőforrása

Írta: - 2016 május 13.

A kert a magyar családok erőforrása, ezt ismerték fel azok a diósgyőri vasmunkások, akik száz évvel ezelőtt létrehozták a Vasgyári Közhasznú Kiskert Egyesületet, hogy családjukat kertészeti terményekkel láthassák el az első világháború nehéz körülményei között – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége megalakulásának 100. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

A kertészet egy olyan közösségformáló, értékteremtő munka, amely továbbörökíti a helyi hagyományokat és termesztési tapasztalatokat, valamint a vidék népességmegtartó képességét is erősíti – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte: a háztáji kertészet környezettudatos, hiszen kevés vegyszert használ fel és sokféle faj egyidejű termesztésével valósul meg az ökológiai termesztés. Éppen ezért a biológiai sokféleség és a természetes környezet megőrzése szempontjából kiemelten fontos érték.

A kertészeti termesztés kis területen képes biztosítani egy család éves zöldség- és gyümölcsszükségletét, így a kerthasználat a lakossági öngondoskodást, némi többletráfordítással pedig akár a tisztes megélhetést is lehetővé teheti – emelte ki Nagy István.

A földművelésügyi tárca államtitkára beszédében arra is kitért, hogy a szépen gondozott kiskertek javítják a települések összképét, turisztikai vonzerejét, jobb életminőséget és élhető környezetet biztosítanak a lakók számára.

A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett a lakossági öngondoskodás, az értékteremtő munka, a vidéki települések vonzerejének javításában. A szaktárca támogatásával több olyan program, mozgalom, verseny valósul meg, melyek célja a vidéki lakosság kerthasználatának és értékteremtő munkájának erősítése. Ilyen kezdeményezés például a „Vesd bele magad” és a „Magyarország legszebb konyhakertje” program, továbbá a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny.

(FM Sajtóiroda)