Ebzárlat és legeltetési tilalom a veszettség elleni immunizálás idejére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségét is kérte a március végén kezdődő, rókák veszettség elleni immunizálási kampányáról szóló felhívása közzétételében.

A rókák 2019. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján történik majd 2019. március 30. és április 14. között.

Annak érdekében, hogy a lakosságot és a gazdálkodókat minél rövidebb ideig zavarják, gyors és hatékony intézkedést terveztek a hatóságok. A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése szerint az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel.

A NÉBIH elnöke által adott tájékoztatás szerint a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra arra figyelmeztetve, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől. A csalétek barna színű, kerek, az ember számára kellemetlen szagú, s a belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel. Bővebb információ a NÉBIH oldalán található.

Tartalom közti banner a cikk végére
no