fbpx

Mit kell tennem, hogy a kifizetés 20%-át ne tartsák vissza?

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 21.

A közvetlen kifizetések 20%-át valamilyen többlet környezetvédelmi kötelezettség teljesítéséhez köti majd az új KAP.

Pontosítani és konkretizálni kell az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a gazdákra vonatkozó környezetvédelmi kötelezettségeket, melyek a közvetlen kifizetéshez kötöttek – hívta fel a figyelmet a részletszabályok hiányára Mezei Dávid, a Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

 

Téli mező

Konkretizálni kell a környezetvédelmi kötelezettségeket (Fotó: Kovács Attila/MTI)

 

Mi fán terem az eco-scheme?

Ez tartalmazza azon lehetséges mezőgazdasági gyakorlatok listáját, melyek támogatják a KAP stratégiai terveiben -, illetve a Zöld Megállapodásban meghatározott célok elérését. Ezekből választ a tagállam, illetve az így szűkített körrel meghatározott programokhoz kapcsolódhat az agártermelő.

Az eco-scheme-k bevezetésének és alkalmazásának alapja az uniós Zöld megállapodás, az EU klímavédelmi programjának megvalósítása. Ugyanakkor számos, a listában szereplő gyakorlat növeli az egységnyi üvegházhatású gázok kibocsátását. Ilyen például a legtöbb állatjóléti intézkedés, de az extenzív növénytermesztési és állattenyésztési gyakorlatok is jellemzően csökkentik a hatékonyságot.

Ennek következtében növelik az előállított termékre jutó fajlagos emissziót. További problémát jelenthet a tagállamok számára a végrehajtás során az intézkedések ellenőrzése, monitorozása. A tagállamoknak majd az új időszakban nem magának az intézkedésnek a végrehajtását, hanem annak hatását, eredményét kell bizonyítékokkal alátámasztva bemutatniuk Brüsszelnek.

 

Téli mező

A gazdák számára önkéntes a programban való részvétel (Fotó: Kovács Attila/MTI)

 

Libikóka a brüsszeli mintatárral

Mezei Dávid szerint a tagállamok amiatt is nehéz helyzetben vannak, hogy számukra kötelező lesz legalább 20%-ot elkülöníteni a közvetlen kifizetésekre szánt összegből, az úgynevezett nemzeti borítékból.

A gazdák számára viszont önkéntes lesz a programban való részvétel. Azaz, ha túl sok elemet vesznek át a brüssszeli kínálatból, nehézzé és kockázatossá teszik a végrehajtást. Amennyiben túl keveset, abban az esetben nő a forrásvesztés kockázata, ugyanis túl szűk a kínálat esetén gazdák bizonyos része nem találja meg a számára kedvező és teljesíthető eco-schemet.

 

Téli mező

Hibás választás esetén megvan a forrásvesztés kockázata (Fotó: Kovács Attila/MTI)

 

A lehetséges mezőgazdasági gyakorlatok pár területe

A listában megtalálható az ökológiai gazdálkodással összefüggő konkrét gyakorlatok: a hüvelyes növények vetésforgója; az alacsony intenzitású füves alapú állattenyésztés… Kitér az öko-rendszerek által támogatható precíziós gazdálkodásra, példákat sorol fel, melyekkel ez megvalósulhat a növénytermesztésben vagy az állattenyésztésben.

A konkrét lista megtalálható társoldalunkon.

Forrás: MTI