fbpx

Egér után nem fognak metszőollót a magyarok

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 13.

Eddig egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a hazai agráriumnak lesz esélye hasznosítania a járvány miatt sajnálatosan felszabaduló munkaerőt – igaz, az állam segítheti még a folyamatot.

Vegetáció

A mezőgazdaságban való elhelyezkedést korlátozza, hogy a szektorban rendkívül magas az őstermelők és mikrovállalkozások száma, akik nem nagy foglalkoztatók. Idénymunkásokat nagyobb számban felszívni képes vállalkozások is csak 5% körül jelezték vissza, hogy nyitottak a munkaerő-felvételre – tette közzé a munkaerőpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó Trenkwalder, amely a piacesprofit.hu közlése szerint mintegy 650 vállalkozást mért fel az elmúlt napokban. Az agráriumon belül az állattartással és -feldolgozással foglalkozó cégek stagnálnak, sőt, leépítenek, s csak a baromfiprofilú cégek válhatnak komolyabb munkaerő-felvevővé. A növénytermesztési ágazatokban a szabadföldi zöldségtermesztés és a gabonatermesztés területén lehet szükség pótlólagos munkaerőre. A gyümölcstermesztésben a kései fagyok és a piacok szűkülése – például az éttermi, idegenforgalmi szegmens válsága – miatt sajnos nem várható nagyobb munkaerőigény.

Nem szokták a napszámot

„A munkaerő mezőgazdaságba áramlásának korlátja az is, hogy e munkák sokszor fizikai terheléssel, monotonitással, és az időjárásnak való fokozott kitettséggel járnak. Irodában vagy vendéglátó-helyen foglalkoztatott munkavállalók számára nem jelentenek valós alternatívát – mutat rá Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Az agrárium számára reális tartalékot azok a ’pályaelhagyók’ képezhetnek, akik szereztek ott tapasztalatot, de az elmúlt időszakban a logisztikában, szállítmányozásban, gyár- vagy építőiparban vállaltak munkát, városokban: közülük most sokan hazatérnek, hogy ott vészeljék át a krízis hónapjait.

Segítség, gondosság

A szakértők szerint az állam abban segíthetne most, hogy csökkenti az országban jelen lévő külföldi munkavállalók mintegy 60 ezer fős létszámát. Jó részük az agráriumban dolgozik, viszonylag drágán, gyakran teljes ellátás mellett. Másrészt az egyszerűsített foglalkoztatás lehetősége mellett további kedvezményekkel kell biztosítani, hogy a mezőgazdasági munka reális alternatíva lehessen a más hazai szektorokból visszatérő munkaerő mellett azoknak is, akik most külföldről térnek haza ideiglenesen vagy véglegesen. Felhívták viszont a figyelmet, hogy különösen fontos most is a gondos munkaerő-kiválasztás.