fbpx

Jön a hideg, melegedjünk gesztenyével

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 14.

A téli időszak jellegzetes kelléke a szelídgesztenye. Este illatosíthatja a családi tűzhelyben sütött gesztenye az egész lakást, vagy napközben találkozhatunk vele az utcai árusoknál. Tevékenységüknek köszönhetően a jellegzetes illat vonzza a járókelőket portékájukhoz.

A gesztenye októberben érik, így már megtalálható frissáruként a piacokon vagy az áruházláncok zöldségosztályainak polcain.

 

 

A szelídgesztenye hazánkban is honos

Termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni: kiegyenlített, csapadékosabb időjárás és savanyú talaj. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon. Az árutermő ültetvények területe mindösszesen 224 hektár.

Jellemzően kisüzemi növény, hasonlóan a mogyoróhoz. Jelentősebb méretű üzemi ültetvények nincsenek az országban sajnos. Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják.

 

Termesztése kockázatos

Az utóbbi másfél évtizedben egy felerősödött gombás betegség, a kéregelhalás (Cryphonectria parasitica) járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmos kuriphylus), amely szintén komoly károkat képes okozni.

Hatékony védekezés egyelőre egyik károsító ellen sincs, bár a szelídgesztenye gubacsdarázs természetes ellenségének (a hazánkban nem honos fürkészdarázs) betelepítésével kapcsolatos vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak.

 

Mennyi és honnan?

Az országos éves termésmennyiség jellemzően 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipar igénye, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból kapjuk ezt a mennyiséget.

Gesztenyét, egyébként számos formában megtaláljuk a polcokon vagy a hűtőpultokban. Nem feltétlenül kell téli csemegeként számon tartani. A mélyhűtött áruk között az egész pucolt, a natúr püré, de lehet már natúr főtt gesztenyét is kapni. Sütéshez, búzaliszt helyett, már őrölt formában (lisztként) is hozzájuthatunk. Húsos ételekhez köretként, vagy töltelékként is használhatjuk.

 

 

Szuperegészséges

Antioxidáns hatású, E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, közel 8 mg/100g, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza is számottevő mennyiséget tartalmaz.

Meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (200mg/100g), a B2-vitamin (250mg/100g), valamint a B6-vitamin (0,32mg/100g) mennyisége is.

A C-vitamin tartalma jelentős 30 mg/100g, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. (Ez sajnos a hőkezelés után csökken.)

Ásványi anyag és nyomelem tartalma is jelentős. 100g-ban 20 mg nátrium, 553 mg kálium, 94,6 mg kalcium és 90 mg foszfor, 0,2 mg réz, 1,2 mg vas, 48 mg magnézium található.

Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.

Nyersrosttartalma magas, ennek is az élelmirost hányada jelentős. A vízben oldhatatlan összetevők csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában.

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. Fogyókúrázók is sikerrel építhetik be étrendjükbe.