fbpx

Pofon a mezőgazdaságban: 31%-os sertéshúsár csökkenés

Írta: Barna Ferenc - 2021 február 24.

Nem kedveztek a mezőgazdasági termelőknek, ezen belül a sertésekkel foglalkozó gazdáknak az ez év januári statisztikák: 429 Ft/kg volt a vágósertés termelői ára, ez 31%-os csökkenést jelent a tavalyi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshúsár az értékesítési szférában 27%-os árcsökkenést szenvedett el.

Megjelent az AKI PÁIR Baromfi -, valamint Élő állat és hús jelentésének 3. száma, mely elérhető az Agrárközgazdasági Intézet honlapján.

 

Sertés

A sertés havi világpiaci ára, 2019–2021 (Forrás: AKI PÁIR)

 

A vágósertéshez kapcsolódó árak

A vonatkozó kiadvány adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára – ÁFA és szállítási költség nélkül – 429 Ft/kg hasított meleg súly volt 2021 januárjában, ami 31%-os csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára szintén csökkent, 27%-kal 2021 januárjában 2020 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj és a sertéscomb fogyasztói ára is visszaesett (7,8%-kal, illetve 9,4%-kal), bár nem olyan nagy mértékben a fogyasztók bánatára.

Ugyanakkor a hízósertéstáp értékesítési ára növekedett. A 2021 januári 88854 Ft/t ár (I. kat.) 9,9%-kal volt magasabb az előző év hasonló időszakában rögzített árnál. A 75913 Ft/t (II. kat.) listaár már alig magasabb (0,4%) a tavalyinál.

 

Szarvasmarha

A szarvasmarha havi világpiaci ára, 2019–2021 (Forrás: AKI PÁIR)

 

A vágómarha árak

Ezen a téren a termelés és az árak is csökkentek, közel 33%-kal kevesebb szarvasmarha került a vágóhídra, mint egy évvel korábban. A termelői ára 587 Ft/kg volt az előző évi 625 Ft/kg-hoz képest, ez 6%-ot meghaladó csökkenést jelent.

Egyedül a fiatal bika termelői ára növekedett a tavalyihoz képest 12,26%-kal, azonban ez nem befolyásolja jelentősen az összképet, mivel a termelésnek a szarvasmarha szegmensben közel 5%-át teszi csak ki.

 

A vágóbárány termelői árának alakulása

A bárányhús termelésnél is közel 35%-os visszaesés tapasztalható. Azonban a termelői ár ezzel ellentételesen alakult, 12,23%-os növekedést mutat az idei januári 1250 Ft/kg-os ár a tavalyi 1114 Ft/kg-hoz képest.

 

Mi lesz a ma született bárány sorsa (Forrás: Horizont Média)

 

Baromfi- és tojás árak alakulása

Az AKI PÁIR statisztikája szerint a vágócsirke élősúlyos termelői ára 253,5 Ft/kg volt 2021 első hat hetében, nem változott lényegesen az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Azonban a vágópulyka élősúlyos termelői ára csaknem 10%-kal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

A broiler tápok átlagárát (indítótól a befejezőig) vizsgálva mintegy 2,2%-os növekedés állapítható meg az idei év januári árszintet az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A tojótápoknál ettől lényeges eltérések is tapasztalhatók, mivel ott az összetétel lényegesen változhat a megtermelni szánt tojás tervezett beltartalmi értékének függvényében (lásd okos tojás).

 

Vágócsirke-termékpálya

Vágócsirke-termékpálya alakulása Magyarországon éves bontásban (Forrás: AKI PÁIR)

 

A dobozos tojás (10 db) 2021 januári, csomagolóhelyi értékesítési ára 28,75 Ft/db, ez 2,6%-kal több, mint az egy évvel ezelőtti. A 30 db-os, tálcás tojást 25,56 Ft/db átlagáron értékesítették a termelők, ez alig 16 fillérrel több, mint a tavaly januári ár. Ez nem fedezi a takarmányárak emelkedése kapcsán jelentkező termelési költségnövekedést.

 

Dobozos tojás

A dobozos (10 db-os) tojásár alakulása Magyarországon heti bontásban, 2020-2021 (Forrás: AKI PÁIR)

 

A nagybani piacokon ettől durvább, 9-15% körüli áremelkedéseket tapasztalhatunk a tojásárakban.

A fenti összefüggések alapján nem csoda, hogy a Baromfi Termék Tanács kezdeményezte a tojásárak megfelelő emelését. Ehhez még hozzá fog járulni hosszú távon a ketreces tojástermelés háttérbe szorítása, illetve kiváltása a KAP-ban megfogalmazott követelmények alapján működő farmokra.

 

Forrás: AKI PÁIR