fbpx

CIMBRIA TANÁCSAI A REPCEMAG TELEPI FELDOLGOZÁSÁHOZ

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 28.

A repce kezelése ugyanolyan fizikai jellemzők szerint történik, mint a gabona- vagy a napraforgó esetében, mégis sokszor fejtörést okoz a gazdaságos feldolgozás.

A kis kerek mag nagyon jól gurul, „folyik mint a víz”, és olajtartalma miatt szárítása, tárolása is jóval nagyobb figyelmet igényel.

Gondot jelent, ha nincsenek jól karbantartva a telepi szállító berendezések, ha rosszul tömítettek a surrantó csövek.

Sok gazdálkodó nem ér el jó eredményt saját tisztító-, szárító gépeivel. Pedig a repce bérfeldolgozása jelentős költségnövelő tényező, könnyen elviszi a termesztés eredményét is.

 

Cimbria Heid Hungaria Kft. a vetőmag és terményfeldolgozás magas színvonalú gépeinek teljes skáláját forgalmazza, telepíti.

A repce feldolgozásához is válasszon CIMBRIA technológiát.

Az MVH gépkatalógusában minden Cimbria és Heid gép korszerűségi mutatója a legmagasabb osztályba tartozik, így a maximális támogatással lehet azokat megvásárolni.

A feldolgozó gépek egyik kulcsa a megfelelő rosta, a másik az apró magos szárító.

Az értékesített repcemag végfelhasználója, az olajpréselő berendezés üzemeltetője jól tudja, hogy minden szemét a préselés során szivacsként viszi magával az értékes folyadékot.

Ezért a termény átvételekor szigorú a minőségellenőrizés.

A repce szármaradványai – főleg nedves állapotban – nehezen távolíthatók el, mivel tűszerű formájuk, és a maghoz hasonló méretük miatt az értékes maggal együtt könnyen átesnek a fölöző rostán.

Különösen igaz ez a hengeres rostapalásttal rendelkező tisztítógépekre, mivel ott a szármaradvány folyamatosan „bukfencezik” a rostadobban haladva.

Ha nem elég intenzív a rosta rázása, akkor pedig az aljazás nem dolgozik kielégítően, s így nincs apró szemét a tisztítás során.

A rostaszelelés a repce esetében szintén kulcskérdés. Túl sok szármaradványt nem vihetünk a rostalemezre, mert egyszerűen letakarja a perforációt, így az nem dolgozik.

Precízen állítható, ugyanakkor rendkívül intenzív előszelelésre van szükség, de már rögtön a tisztítógép befolyása után.

A levegővel nem érdemes takarékoskodni, de ahhoz kell a megfelelő ventilátor teljesítmény is.

A CIMBRIA DELTA síkrosta esetében 23 különböző vetőmagos típusból választhatunk funkció-, illetve teljesítmény szempontok alapján.

Ezen felül kínálunk még általános célú elő-, utó- és kombi tisztítókat is.

Kapacitás–rostafelület – széltisztítás

 

20 T/h 5 m2 6.000 m3/óra
40 T/h 7 m2 11.000 m3/óra
60 T/h 13 m2 11.000 m3/óra
100 T/h 15 m2 16.000 m3/óra

A jól megtisztított termény a záloga a biztonságos szárításnak.

A repce egy tűzveszélyes termény, szárítása csak nagy gondossággal lehetséges.

Figyelni kell arra, könnyű szennyezőktől mentes anyagot juttassunk a berendezésbe, és ne maradjon sehol mag a szárítóban.

A szárítási hőmérséklet alacsony szinten tartása mellett tudni kell, hogy az apró repce a levegő által csak nehezen átjárható.

A Cimbria szárító billenővályús ürítési rendszere kíméletes és magtörés mentes ürítést eredményez. A leszárított termény mennyisége egyértelműen dokumentálható.

A repce hibrid vetőmag kikészítéséhez CIMBRIA HEID precíziós csávázási technológiát használják világszerte: adagrendszerű, számítógépes vezérlésű csávázó gépeinkkel pontosan, egyenletesen juttatjuk a csávázószert a mag felületére. Így a vetőmag bevonatolása tökéletes lesz.

A repce hosszú távú, kiváló lehetőségeket rejtő ipari növény, érdemes invesztálni a termesztésébe és a feldolgozásába is.