fbpx

Egyelőre nem várható terméskiesés a szőlőültetvényekben

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

A csonthájasokat megviselte az áprilisi fagy, a barackszüret megvolt, ahol nem védekeztek. A szőlőültetvényeket egyelőre még nem károsította jelentősen a szélsőséges időjárás, terméskiesés nem várható.

 

Mezőgazdaság, szőlő
Az áprilisi fagy nem tett kárt a szőlőben, szakemberek szerint nem várható terméskiesés (Fotó: Barna Ferenc)

Az Eszterházy Károly Egyetem vizsgálata

Az elemzést rügymetszetek vizsgálatának módszerével végezték az egyetem kísérleti szőlőültetvényeiben. A legtermékenyebbek a főrügyek, ezek elfagyása sokszor a termés elvesztését jelenti, ám az idei eredmények szerint a főrügyek fagykára 10 százalék alatti.

A 23 vizsgált fajta közül a legnagyobb arányú, 8 százalékos fagykárt a Merlot főrügyeinél mutatták ki, de a túlnyomó többségüknél nem érte el az 5 százalékot.

A fagyott főrügyek mellett a legtöbb esetben volt legalább egy, ép mellékrügy, amelynek fontos szerepe lehet a fagykár utáni regenerációban.

 

Mezőgazdaság, szőlő
A fő- és mellékrügyek károsodása 10% alatti, ez alapján idén nem lesz jellemző a terméskiesés a mezőgazdaság e szegmensében (Fotó: Barna Ferenc)

A mellékrügyek fagykára szintén nem jelentős

Három fajta kivételével nem érte el a 3 százalékot. A Bianca mellékrügyeiben 12 százalék, a Ménesi Kadarkánál 6,3 százalék, a Merlot esetében 6 százalék a mellékrügyek fagykára.

A szőlőrügyek a vizsgálat szerint kihajtásra alkalmasak. Minimális az esélye annak, hogy a rügy, valamint a szőlővessző fagyérzékeny része, a bélrekesz egyszerre fagyjon el.

 

 

Takarással védik a szőlőt a téli fagyok ellen, de nyitás után a karokon lévő rügyek még a tavaszi fagyokban károkat szenvedhetnek (Videó: Horizont Média)

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc