fbpx

Sertéspestis: gyanús és aggasztó illegális oltások

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 04.

Miközben a sertéspestis-helyzet komoly, keveset tudni arról, mi folyik valójában Kínában a járvány megállítására. No és a feketekereskedelemben terjesztett illegális vakcinák kiszűrésére.

 

sertéspestis

 

Emeletes sertéstelepek

A szakmai sajtóban világszerte szemet szúr, hogy a kínai sertésiparról szóló legtöbb központi üzenet 2020-ban és 2021 elején nagyon pozitív. Ez annak ellenére van így, hogy a kínai mezőgazdaság nagyon megszenvedte az afrikai sertéspestis 2019-es járványait: az ország kocaállományának legalább 40 százalékát ki kellett vágni. Az ágazat fellendítésén fáradozó országban ma már mindenhol sertéstelepek épülnek. Nem is akármilyen elszántsággal: van, ahol hatalmas, 21 darab, emeletes, 84 ezer példányos sertéstelepről írt a sajtó, és a kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium (MARA) jelentései nagyon kevés esetről tudósítanak.

 

Illegális oltások, mutációk

Ugyanakkor mezőgazdasági szakmai körökben feltételezik, hogy az ASF-járvány Kínában még korántsem ért véget, sőt, kérdéses, hogy a vírus valaha eltűnik-e teljesen. Január közepén a Reuters beszámolt arról, hogy Kínában többféle ASF-vírust találtak, és ezt illegális ASF-oltásoknak tulajdonították. (Az ASF-vírus mutációjáról Kína egyik legfontosabb sertésintegrátora, a New Hope Liuhe is beszámolt. A két új ASFv-törzs több mint 1000 kocát fertőzött meg több gazdaságban. A New Hope Liuhe szerint e vírustörzsekből hiányzik az MGF360 és a CD2v gén.) Dr. E. Wayne Johnson amerikai sertés-állatorvosi tanácsadó Pekingben megerősítette, hogy találkozott e változatok egyikével. Szerinte a Kínában keringő „új vírus” a kettős törölt génnel készült vakcinavírus. Ám szerinte ennek hatékonysága nem egyértelmű, és az oltóanyagnak deléciói (a kromoszóma DNS-állománya nagyon kicsi szakaszának hiányai) gyengítik ugyan a vírust, de nem teszik ártalmatlanná: csak a betegség enyhébb formáját eredményezik.

 

sertéspestis

 

Tiltott, így nem tudni, mennyi megy

A szakember szerint tény, hogy a természetben a vírusok időnként mutálódnak. Ám most nem úgy tűnik, hogy a Kínában megjelenő vírus természetes deléciós mutáció lenne. Valószínűbb, hogy az említett vakcinavírus szándékos bevezetésének eredménye az, ami történik a sertéspopuláció jelentős részében. Mivel az oltás nem engedélyezett, hivatalosan tiltott, nincs megbízható információ arról, hogy mennyit használtak fel, és az oltóanyag-vírus hogyan, milyen hatással terjed. Nem tudni, ki gyártja és adja el az illegális vakcinát, csak azt sejteni, hogy néhány jól szervezett fekete/szürke szervezet terjeszti. Sokan persze a mindennapi gyakorlatban kerülik az illegális oltásokat, bár nagy nyomás éri őket. Viszont hiába tilos az engedélyezetlen ASF-oltást alkalmazni, vannak arra utaló jelek, hogy az oltás még mindig folytatódik. Mivel az ASF Kína számos régiójában elterjedt, kétségbeesett gazdák úgy gondolják, alig van más lehetőségük. Az illegális vakcina tehát viszont súlyosan ellenőrizetlen, nem kívánt következménye a járványnak.

 

sertéspestis

 

Nem kimutatható optimizmus

A mezőgazdasági híradások szerint aggasztó az illegális vakcina kocákra és szaporodásra gyakorolt ​​negatív hatása is. És ha a gazdaságok fel is hagynak az alkalmazásával, az oltóanyag-vírus fertőző, és az oltás befejezése után is fennáll az állományban. Az antitestek az oltás után 2-3 héttel kimutathatók, ráadásul az új vakcinavírus PCR-rel történő kimutatása meglehetősen nehéz. Közben a kínai hatóságok is dolgoznak egy ASF-oltáson, de ez, úgy tűnik, nincs kapcsolatban azzal, ami most történik az illegális oltásokkal. Nemzetközi szakértők mérsékelt optimizmussal vannak a központi oltásprogrammal kapcsolatban – írja a PigProgress.net.