fbpx

Ahol a jó „élet” lakik: acélmagtár

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 30.

Bár a magyar mezőgazdaság húzóágazatának számító gabonatermelés csúcspontját évről évre az aratás jelenti – ezt illő módon ünnepeljük is –, a gyakorló gazda tudja, hogy a gazdálkodás fenntarthatóságát a learatott termény megfelelő tárolása biztosítja. A Frisomat több mint negyedszázada segíti a magyar gazdákat abban, hogy a gabona hosszú hónapokig megőrizze minőségét a feldolgozás előtt.

Élet-étel

A búza és más kenyérgabonák az emberiség legfontosabb kultúrnövényei, melyek alapvető élelmiszer-forrásként szolgálnak az ember, s takarmányként haszonállatai számára. Ezt a fontosságot bizonyítja, hogy a régi magyar nyelvben a búzát, gabonát az „élet” szóval is jelölték: egyrészt azért, mert a kenyér alapanyagát biztosította, másrészt azért is, mert a földbe vetett, ott „életre kelő” búza az örök újjászületés csodáját hordozta. Nem mindegy azonban, hogy az aratást követően hova kerül a learatott termény: a gabonát évente egyszer takarítják be, a felhasználásig azonban ezután még 3-12 hónapot is várhat – hol lakjon az „élet”, hogy még hónapok múlva is betölthesse küldetését?

Lássuk, mire van szüksége a gabonának aratás után, hogy még hosszú ideig megőrizze minőségét! A gabonát ritkábban zsákolva, leggyakrabban azonban ömlesztve tárolják – az ömlesztett tárolás történhet vertikálisan, illetve horizontálisan: előbbire a silók, utóbbira a magtárak alkalmasak. Cikkünkben részletesebben a magtárakkal foglalkozunk.

Kalászról épületbe: az ideális magtár

A gabonatárolók falainak nagy nyomásnak kell ellenállniuk, hiszen több tonna gabona feszülhet nekik, és a kártevők elleni harchoz nem árt, ha ezek a falak könnyen tisztíthatók. Számolni kell azzal, hogy a gabona mégoly jelentéktelennek tűnő nedvességtartalma még a szárítást követően is folyamatosan párolog: márpedig a párolgás hőt termel, melegágyául szolgálva a penésznek és a mikrobáknak. Akár szellőztető berendezéssel, akár átforgatással megoldott a gabonák átszellőztetése, a gabonahalomnak – régiesen „garmadának” – nagy térre van szüksége. A tisztíthatóság szempontjából kiemelten fontos, hogy a tároló padlója és a falak felülete sima, rés- és repedésmentes legyen. A megfelelően temperált tárolás alapfeltétele a kiváló hőszigetelés, a biztonságnak pedig a külső környezeti hatásoknak – erős szélnek, esőnek, napsütésnek, akár tűznek is – való ellenállás.

magtár

Mit tud az acélmagtár?

A Frisomat gabonatárolói a kisebb és a nagyobb gazdaságoknak egyaránt minden igényt kielégítő, remek ár-érték aránnyal rendelkező építmények. Az akár 40 méteres fesztávot is elérő, különféle oldalfal-magasságban, és lényegében bármekkora hosszúságban elérhető magtárak alapanyaga hidegen formált acél. A karcsú, modern, példásan stabil acélmagtárak kiemelkedően gyorsan, akár 4-5 hét alatt kulcsrakészre telepíthetők – így akár az aratás előtti hetekben is felépülhet a gabonaraktár.

Az előregyártott, könnyen szállítható elemeket a helyszínen nem hegesztéssel, hanem kevesebb zajjal és hulladékkal járó csavarozással szerelik össze – ez a megoldás tartós konstrukciót eredményez, valamint a rozsdásodásnak is elejét veszi. A sima acélfalat magasnyomású tisztítóval makulátlanra lehet varázsolni, jó alapozást nyújtva ezzel a kártevők elleni védekezésnek. A kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek biztosítják a megfelelő hőmérséklet fenntartását. A Frisomat gondol a gazdaság bővülésére is: minden csarnoka felszerelhető nagyméretű kapukkal, füstelvezetőkkel, gravitációs vagy automata szellőzőrendszerekkel és a belső csöpögést megakadályozó anti-kondenzációs bevonattal. A későbbiek folyamán könnyen bővíthető, átalakítható csarnokba emellett galériák, híddaruk és napelemek is beépíthetők. Bónuszként a meglepően egyszerű Frisomat magtárak hosszú évtizedekig nem igényelnek különösebb karbantartást: a gyártó nem véletlenül vállal rájuk 50 év garanciát!

További részletek a gabonatárolókról a Frisomat honlapján!

magtár