fbpx

Egyösszegű átalány jellegű támogatás: 15 ezer euró

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 07.

Újra nyitva az elektronikus felület a mezőgazdasági kisüzemek tárgyában beadható támogatási kérelmeknek. Az agrártárca biztatja a mezőgazdasági termelőket, hogy éljenek a pályázati lehetőséggel és nyújtsák be a támogatás iránti igényüket.

 

kisüzemi pályázat mezőgazdaságHét szakaszt határoztak meg a felhívásban, most tartunk a negyediknél (Fotó: Barna Ferenc)

 

A negyedik szakasz 2021. június 3. és 2021. június 17.

Ebben az időszakban újra van lehetőség támogatási kérelmek benyújtására a VP2-6.3.1-20 kódszámú, „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című felhívás kapcsán.

A felhívás a Vidékfejlesztési Programon keretében még 2020 októberében jelent meg a kistermelők termelési- és értékesítési lehetőségeinek fejlesztését segítő új beruházási pályázati csomagjaként. Része a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésének támogatására kiírt pályázati felhívás is.

Eddig 1300 pályázó kapott támogató okiratot, az odaítélt támogatási összeg több mint 9 milliárd forint. A pályázók a gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó eszközöket, gépeket szerezhetnek be, ültetvényt telepíthetnek, állatot vásárolhatnak vagy éppen meglévő üzemüket fejleszthetik a támogatásból.

 

A kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítik

A támogatási kérelmet olyan meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek/amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiak esetén székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben volt, tehát 10 ezer fő alatti településen, vagy ennél nagyobb település tanyás külterületén.

A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű támogatás, amelyet két részletben folyósítanak. Az elnyert összeg 75 százalékának kiutalása már a támogató okirat kiállítása után rövid időn belül megtörténik. A projekt megkezdésére 9 hónap áll rendelkezésre. A támogatás fennmaradó 25 százalékát a pályázók a projektben vállalt célok végrehajtása után kaphatják meg a záró kifizetési kérelem benyújtásával.

 

Mezőgazdasági eszköz-, gépbeszerzés, ültetvény telepítése, állat vásárlása, üzemfejlesztés… (Fotó: Barna Ferenc)

 

A következő benyújtási lehetőség 2021 augusztusában lesz. További információk és egyéb részletek a kormányzat tematikus portálján elérhető.

Lapunk is foglalkozott már a témával több alkalommal:

 

Forrás: MTI