fbpx

Egyre több a vad a kiürült utcákon és tereken

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 31.

A koronavírus-járvány miatt világszerte kiürült utcákon szarvasok, mosómedvék, pulykák és más egyéb állatok kószálnak, olvasható a The Guardian hírében.

A koronavírus-járvány miatt kiürült területekre jellemzően a külvárosok környékén élő vad indul felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok járják a várost, amiket metróállomásokon is láttak. A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg.

A vadállatok általában a városok azon a részein élnek, amit nem használunk, ezért többnyire láthatatlanok számunkra, magyarázta a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója, Seth Mangle.

A pulykák jelenléte nem szokatlan Oakland környékén, a San Franciscó-i öbölben, de most úgy tűnik, messzebbre merészkednek. Az európai nagyvárosok, köztük Barcelona utcáin pedig a vaddisznók keltettek meglepetést. A panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója, Matt Larsen elmondta, hogy 6 éve él San Felipében, de most látott először mosómedvéket a háza melletti tengerparton.

A koronavírus-járvány miatti karantén és társadalmi távolságtartás váratlan helyzeteket teremthet Paige Warren, a Massachusetts Amherst Egyetem ökológusa szerint. Paige Warren kíváncsi, vajon mikor jelennek meg a prérifarkasok és a rókák is az amerikai városokban, miközben néhány olyan állat, ami hozzászokott, hogy etetik az emberek, tovább vándorolhat. Ez a helyzet a japán szikaszarvasokkal is, amelyek megszokták, hogy a turisták rizssütit dobnak nekik, de most, hogy a parkok kiürültek, kénytelenek a városban élelmet keresni. Ezért vándorolnak csapatostul az utcákon, olvasható az MTI fordításában.