fbpx

Az EB javaslata jelentősen változtatna a KAP zöldítési szabályain

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 16.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) új környezet- és klímavédelmi rendszeréről folytattak vitát.

erdő

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy nem növelhetők a gazdák számára előírt környezet- és klímavédelmi vállalások úgy, hogy közben az Európai Bizottság javaslata szerint jelentősen csökkennének a támogatások.

Természetesen a mezőgazdasági ágazatnak is hozzá kell járulnia a környezetvédelmi szempontok érvényesüléséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez, azonban megfelelő egyensúlyt kell találni az új KAP környezetvédelmi ambíciószintje és a rendelkezésre álló uniós források nagysága között. Szintén kiemelt jelentőségű, hogy az új rendszer ne eredményezzen a jelenleginél bonyolultabban végrehajtható szabályokat, sem a gazdálkodók, sem pedig a tagállami hatóságok számára.

Az Európai Bizottság javaslata jelentősen változtatna a KAP jelenlegi zöldítési szabályain. Magyarország azon kevés tagállam egyike, amelyik alacsony hibaaránnyal hajtotta végre a 2015-ben bevezetett zöldítési szabályokat, ezért nem tartjuk indokoltnak a jelenlegi rendszer gyökeres átalakítását, emlékeztetett Feldman Zsolt. A magyar gazdálkodók sikeresen teljesítik az olyan „zöld” követelményeket, mint a terménydiverzifikáció, az állandó gyepterületek vagy az ökológiai célterületek fenntartása. A magyar gazdák által elért környezeti eredményeket az Európai Bizottság is elismeri. Ezeket a gyakorlatokat Phil Hogan agrárbiztos ülésen tett kijelentése szerint Magyarország – várhatóan akár változtatás nélkül – továbbviheti a 2020 utáni időszakban, olvasható az AM Sajtóiroda hírében.