fbpx

Szarvas a kertek alatt

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 09.

A vadon élő állatok életmódjukkal, elsősorban táplálkozásukkal gazdasági kárt tudnak okozni az élőhelyükként szolgáló erdőkben és a mezőgazdasági területeken. A veszteségek felmérésében és értékelésében nyújt segítséget az Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató, valamint az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató.

 

Őzek

Korábban a vadkárbecslési eljárás nem volt egységes hazánkban (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

Egységes eljárási rend előzi meg a vitákat

Az Agrárminisztérium irányításával elkészült új segédletek szakmai konszenzuson nyugvó, a tudományos eredményeket is figyelembe vevő, egységes, mindenki által megismerhető eljárásrend alkalmazását teszik lehetővé.

A vadkár megelőzése a vadgazdálkodók, illetve az erdő- és mezőgazdálkodók közös érdeke és feladata. Amennyiben a védekezés ellenére mégis bekövetkezik a vadkár, akkor annak korrekt megállapítása és értékelése egy bonyolult szakértői feladat. Ez képezi a kártérítés alapját.

Korábban a vadkárbecslési eljárás nem volt egységes hazánkban. A szakértők különböző szakirodalmakban található eljárási metódusokat alkalmaztak, így a veszteségek becsült mennyisége és értéke gyakran eltért.

 

Szarvas

A vadon élő állatok táplálkozásukkal gazdasági kárt okozhatnak (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

Cél, hogy elkerüljük a bírósági eljárást

Az agrártárca felkérése és irányítása mellett az útmutatók elkészülését és az egyeztetések koordinálását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara közösen segítette.

Az útmutatóknak köszönhetően egyértelműen és egzaktul megállapítható a kár mértéke, csökkeni fog a termelők és a vadgazdálkodók közti lehetséges ütközési pontok száma. Remélhetőleg ennek eredményeként lényegesen kevesebb ügy fog eljutni bírósági szakaszba.

Az útmutatók az egyazon területen gazdálkodó erdő- vagy mezőgazdálkodók és a vadgazdálkodók közti összhang megteremtését segítik.

 

Téli táj őzekkel

Az útmutató összeállításában a Vadászkamara is szerepet játszott (Fotó: Daróczi Csaba-Photography)

 

A segédanyagok elérhetők és letölthetők:

 

Forrás: Agrárminisztérium