Egységesítik a jelenlegi 54 védjegyet

A hazánkban napjainkban található 54 darab védjegy között nehéz eligazodni: a fogyasztók érdekében előkészület alatt áll a mindezt felváltó egységes állami védjegy.


A kaposvári I. NAK Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencián Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese ismertette, hogy a Nébih országosan egységes védjegy fejlesztésén és bevezetésén dolgozik. Erre szerinte nagy szükség lenne, hiszen jelenleg 54 – sokszor egymással konkuráló tanúsító – védjegy található forgalomban.

A Nébih a védjegyekkel kapcsolatos felmérést végzett az idei évben a fogyasztók körében, amelyben az elvárásaikra volt kíváncsi, ami alapján született egy szakmai állásfoglalás is. Kasza Gyula elmondta, hogy az egységes védjeggyel szemben követelmény, hogy objektív – tehát a részrehajlás-mentesen és szakmailag megalapozott tanúsítás után ítéljék oda – illetve teljes körű legyen, azaz egy termékkör esetében a kereskedelmi forgalomban található valamennyi termék vizsgálatának és minősítésének meg kell történnie. Emellett komplex termékteszten is át kell esnie a védjeggyel ellátott terméknek.

Az igazgatóhelyettes megjegyezte, hogy az állami védjegyet kizárólag a legjobb minősítést elért termékeken tüntethető fel előre meghatározott feltételekkel és időtartamra kaphatja meg. Amennyiben a későbbi ellenőrzés során a minőség megváltoztatását állapítják meg – például más az alapanyag-összetétel, mint az vizsgálat időszakában – akkor a védjegyet akár meg is vonhatják a terméktől és a gyártójától. Az egységes védjegy jelenleg az előkészítő szakaszban áll.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no