fbpx

Együnk sok magyar sárgadinnyét, hiszen rendkívül egészséges

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 22.

Már kapható a fóliás magyar sárgadinnye az áruházakban és a piacokon: néhány hét múlva pedig nagyobb mennyiségben, a szabadföldi is elérhetővé válik. Az időjárási anomáliák miatt egyre több dinnyetermesztő tér át a biztonságot jelentő fóliasátoros előállításra.


Hazánkban a sárgadinnyét az idei évben – a vetőmageladási és a termésbecslési adatok alapján – mintegy 525 hektáron termesztenek, ami közel 5 százalékkal növekedést jelent a tavalyi évhez képest, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

A szakemberek 2020-ra 16-18 ezer tonna körüli termésmennyiséggel számolnak, de ezt az időjárás még jelentősen befolyásolhatja. A hazai sárgadinnye-szezon várhatóan szeptember végéig tart.

A sárgadinnye-termőterületek nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található. Jelentős területek vannak még Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Magyarországon általában két fajta termesztésére specializálódtak a termelők. Az egyik a kantalup fajtakör, melyek erőteljes fejlődésűek, nagy ellenállósággal, sok esetben pulton tarthatósággal, jó szállíthatósággal, megújuló képességgel és termőképességgel rendelkeznek.

A másik jellegzetes fajta idehaza a gália típusú sárgadinnyék csoportja, mely gömbölyű termésű, hálómintázatú, recézett termésfelületű, egyben a legrövidebb tenyészidejű fajtacsoport. A fogyasztók körében a zöld hússzín és az intenzív édes íz okán a legtöbben cukordinnyeként ismerik. A magyar sárgadinnye-termelés közel 95%-a belföldi piacra kerül.

A sárgadinnye fogyasztását a magas víztartalma mellett kiemelkedő rost-, és vitamintartalma is ajánlottá teszi. Beltartalmi értékeinek köszönhetően emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így a sárgadinnye-fogyasztással az immunrendszerünket is támogatjuk.