fbpx

A fagyok a szántóföldi növényeket nem károsították

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 25.

A szárazság az ország több mezőgazdasági területén gondot jelent, azonban a kora tavaszi, éjszakai fagyok a szántóföldi növénykultúrákat nem károsították említésre méltó értékben. Összességében az időjárás kedvezett az időszakos szántóföldi munkáknak – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI kérdésére.

 

Mezőgazdaság és szántóföld
A tavaszi fagyok keményen érintették a mezőgazdaságot, de a szántóföldi kultúrák esetében nincsenek jelentős károk (Fotó: Barna Ferenc)

A csapadékszegény időjárásának köszönhetően a belvíz visszahúzódott

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint ugyanakkor az elmúlt 90 nap csapadékösszege majdnem az egész Dunántúlon, Nógrádban, Pest megyében, és Bács-Kiskun megye nagy részén 10-30 milliméterrel elmarad a szokásostól.

Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, valamint Veszprém, Fejér, és Pest megyék északi részén, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén a talaj felső rétegének nedvességszintje kritikusan alacsony.

 

Jó ütemben haladnak a mezőgazdasági munkák

Az őszi vetések első fejtrágyázását már elvégezték a gazdák, jó ütemben halad a talajelőkészítés is a tavaszi vetések alá. A vetési munkák 7-8 fokos talajhőmérsékletnél kezdődhetnek meg.

 

Mezőgazdaság és szántóföld
Az őszi szántóföldi vetések átlagos állapotban teleltek át (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az őszi vetések területe 1,58 millió hektár

Őszi búzát csaknem 930 ezer, őszi árpát 250 ezer, őszi káposztarepcét 290 ezer hektáron vetettek a gazdák. Tritikálé 85 ezer hektáron, rozs 28 ezer hektáron került a földekbe. Az őszi szántóföldi kultúrák átlagos állapotban teleltek át, az állományok részletes állapotminősítését áprilisban elején végzi majd el a NAK.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc