fbpx

Eldőlt, kié „Magyarország Legszebb Birtoka”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 szeptember 18.

Somodi Ferenc vehette át az első alkalommal megszavazott Magyarország Legszebb Birtoka díjat 2017. szeptember 16-án Velencén. A díj mellett több kategóriában – állattenyésztés, borászat, gyümölcs- és szőlőtermesztés, kertészet, kistermelői családi birtok, szántóföldi növénytermesztés – hirdettek ki győztest, illetve a közönségdíjat is átadták.

Összesen 50 jelölés érkezett, a versenybe bárki ajánlhatott birtokot, legyen az kisgazdaság vagy nagyüzem.

A szavazás menete…

A jelölések június végi zárását követően 18 fős szakmai zsűri választotta ki a kategóriánként három versenyzőt továbbjutását. A grémium – a kiírásnak megfelelően – értékelte a szakmai megfelelőséget, a díszkertet, a fenntartható gazdálkodást, az együttműködést más társaságokkal, az épített környezetet, a higiéniai szempontokat, az innovációt, a környezetvédelmet, a megközelíthetőséget, a munkabiztonságot, a technikai felszereltséget, az átláthatóságot és az esztétikai megjelenést. Ezek alapján a Facebookon bárki megismerhette a 18 jelöltet és birtokukat, emellett lehetőség volt online szavazásra is, értelemszerűen a legtöbb szavazatot elért jelölt nyerte el a közönségdíjat.

A verseny második szakaszában a bírálóbizottság tagjai személyesen keresték fel a 18 kiválasztott birtokot, és az ott szerzett tapasztalat alapján döntöttek a kategóriák győzteseiről.

A nagy nap!

A díjak átadásra egy ünnepélyes gála keretében került sor, a kategóriák győztesei ekkor vehették át az elismerő oklevelet. Az Állattenyésztés kategóriában a Szántó 2000 Kft., a borászatban a Koch Borászat, a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában Somodi Ferenc, a Kertészetben Kerekes Tibor, a Kistermelői családi birtok kategóriában a Tekeresvölgyi Birtok, a Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Gárdonyi család, a közönségdíját Takács János és családja nyerte el. A szombati gálaesten – a verseny utolsó fordulójaként – a zsűri titkos szavazással választotta meg a kategóriagyőztesek közül azt a birtokot, amely idén Magyarország legszebb birtoka lett. Az nagydíjat a Bács-Kiskun megyei Somodi Ferenc vívta ki, aki harminchektáros alma-, szilva- és kajszi-gyümölcsültetvényen gazdálkodik.

Egy birtok nemcsak tulajdon, kötelezettség is a közösség felé, felelősség a jövőért, a környezetünkért, szemléletformáló és hatása van az ott élők mindennapjaira – mondta Jakab István, a díj fővédnöke. Az első Magyarország Legszebb Birtoka díjjal a szervezők hagyományt teremtettek, évenként adják majd át, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy évről évre felhívják a közönség figyelmét a vidék értékeire.

Összeállította: Kalmár Nárcisz