Élelmiszer kézikönyveket jelentet meg a NAK

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), olvasható a köztestület honlapján. A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptemberben indította útjára „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban. Decemberben jelenik meg a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, ami a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatása mellett a piaci trendekről, a gluténmentes élelmiszerek előállítására és jelölésére vonatkozó szabályokról, valamint a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást ad.

A gluténérzékenység (cökália) világszerte körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó is mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22 százalékára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár az érzékenység csak 2,5 százalékuknál áll fenn.

Jelen ismereteink szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói és a fogyasztói tudatosság.

A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei hasznos segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez egyaránt.

A kiadvány az alábbi linken érhető el:

http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/2613-glutenmentes-elelmiszerek

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no