fbpx

WEB-GN, Nitrát, Gazdálkodási napló – megoldás az ARASZ!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 15.

Idén is komoly segítséget kaphatnak a mezőgazdaságban dolgozók az adminisztrációhoz. Az ARASZ (AgRo Adminisztrációs Szoftver) célja, hogy a gazdálkodók, szaktanácsadók számára egy egyszerű könnyen kezelhető és átlátható naplókészítési lehetőség álljon rendelkezésre.

Az ARASZ webes elérésen keresztül biztosítja, hogy bármikor és bárhonnan elérhessék a felhasználók – állattartók vagy növénytermesztők, a 10-20 hektár földterülettel vagy éppen több ezerrel dolgozók. A program egyszerre több felhasználót is képes kezelni, ugyanakkor jóval több egy egyszerű, adminisztratív felületnél, mivel a felhasználók számára egyebek közt kimutatásokat is végez az aktuális munkákról. A rendszer összesítést készít például a felhasznált anyagok mennyiségéről, kezeli a tábla – partner adatokat, trágyázásnál figyelembe veszi a lejtős területeket, és kiszámolja annak nitrát-rendelet alapján keletkezett mennyiségét, a szarvasmarha-állomány változását pedig ENAR-lista lehívásával és beolvasásával állítja elő.

Az ARASZ a kötelező nitrát-adatszolgáltatást vagy web-gn benyújtást a meglévő adatok .xml formátummá alakításával és ÁNYK programba való betöltésével teszi lehetővé, s ha az adott helyzet megkívánja, figyelmeztetésekkel hívja fel a felhasználó figyelmét: A földhasználati modul például „szól”, ha jogviszonyunk a lejártához közelít, a naplózás során figyelmeztet például a nitrát-rendelet vagy az agrár-környezetgazdálkodásban érintettek kötelezően betartandó szabályaira is. Folyamatosan bővülő figyelmeztetések hívják fel a felhasználóink figyelmét a helyes-jogszabályoknak megfelelő naplókészítésre.

 

arasz

 

Börzsönyi Balázst az ARASZ ügyvezetőjét, akinek nevéhez fűződik a szoftver elkészítése, kértük, hogy mutassa be nekünk az ARASZ előnyeit, tapasztalatát a szoftver használatával kapcsolatban, és a fejlesztések irányát.

– Négy éve kezdődött az ARASZ fejlesztése, és egy év kemény munka után készült el az első ügyfél naplója az ARASZ-ban. A kezdeti nehézségek tapasztalatainak és az állandó fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg több ezer partnernaplója, WEB-GN, vagy nitrát-jelentése készül el a szoftverben. Ez nem csak eredmény, hanem óriási felelősség is. Ha kérdéssel vagy kéréssel fordul hozzánk bárki, igyekszünk azonnal vagy a lehető legrövidebb időn, rendszerint 1-2 órán belül segíteni a munkáját. Meghallgatjuk az ügyfelek ötleteit, és beépítjük az éves fejlesztési tervünkbe. Negyedévente számot adunk az elvégzett munkákról és tájékoztatást a várható fejlesztésekről.

 

arasz

 

Milyen naplózási problémákra, akadályokra tud segítséget nyújtani az ARASZ?

– A szoftver alapja, hogy a lehető legkevesebb adatbevitellel (gépeléssel J ) a lehető legtöbb adat kerüljön a helyére. Néhány példa: nem kell manuálisan bevinni a táblaadatokat, egyszerűen betölthetőek az egységes kérelem xls-ből. Gyorsabb munka, kisebb hibalehetőség! A táblaadatok pár perc alatt a rendelkezésre állnak a szoftverben, és kezdhetjük a naplózást, de nem kell táblánként dolgoznunk, akár kultúránként összefogva a táblákat vagy szemezgetve egyes táblákból tudunk felvinni egy adat rögzítéssel, több táblára műveletet.

Nagyon népszerű, szeretik az ügyfeleink, hogy a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez nem kell külön program, az része a rendszernek, a növényvédelmi megfigyelések automatikusan generálódnak, vagy épp a rögzíthető műveletsorok (lucerna estén – kaszálás-rendsodrás-bálázás-bálahordás) mind-mind könnyíti, gyorsítja a munkát. Csoportos naplózási, és adatmódosítási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az állattartók körében is nagy segítség az ARASZ használata. Az ENAR-ból letöltött Excel alapján könnyedén kezelhető az állatállomány vezetése, valamint a trágya keletkeztetése. A legeltetés naplózása rendkívül egyszerű.

 

arasz

 

Kinek ajánljuk az ARASZ használatát?

– Mindenkinek! Ahogy elmondtam, jó szívvel ajánlom szántóföldi növénytermesztőknek, állattartó gazdálkodóknak, kertészetek vagy ültetvényes termelőknek, de szaktanácsadók számára is rengeteg munkaóra megspórolható, nagy segítség lesz a rendszerünk használata. Mindenképp figyelemre méltó két dolog! Először is: nem szükséges heteken át tanulni tovább képzésekre járni, mert a szoftver használata tényleg gyerekjáték. Másrészt meg kell említeni az ARASZ versenyképes árát! Az ügyfeleink szeretik, használják a szoftvert, nem a fiókba kerül, hanem a minden napokban nyújt hathatós segítséget.

 

arasz

 

Hol lehet elérni Önöket, esetleg többet megtudni az ARASZ-ról?

A weblapunkon: www.arasz.hu nagyon sok információ elérhető, illetve egy bemutató videó is megnézhető a szoftver használatáról. Emellett Facebookon is – facebook.com/gazdanaplo – illetve e-mailben az [email protected] címen is fel lehet venni velünk a kapcsolatot. Tapasztalatunk szerint nagyjából egy-két hét után már mindenki magabiztosan elsajátítja az ARASZ kezelését.

 

arasz