fbpx

Élelmiszerbiztonság – Hét tonna gerslit vontak ki a forgalomból

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 14.

Budapest, 2013. március 13., szerda (MTI) – Kivont a forgalomból több mint hét tonna, a megengedettnél százszor több csávázószert tartalmazó hántolt árpát (gerslit) az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, az áru megsemmisítése folyamatban van – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 

 

Az alapanyagot a csomagolóüzemeknek szállító cég nyilatkozata szerint tévedésből vitték a nem fogyasztói felhasználásra szánt – egyébként vetőmagként felhasználandó – árpát az áruelosztó cégeknek.

A pirosas elszíneződésű hántolt árpát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) zöld számára érkezett közérdekű bejelentés alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei kezdték vizsgálni.

A termékről a Nébih laboratóriumában bebizonyosodott, hogy csávázószer (tritikonazol)-tartalmuk a maximálisan megengedett mennyiség körülbelül százszorosa.

A vetőmagok védelmére szánt vegyszert tartalmazó hántolt árpát a Tündérkert Kft. (Mórahalom) és a Pa-Comp Kft. (Újfehértó) hozta kereskedelmi forgalomba.

A csomagolóüzemek illetékességi területe szerinti hatóság szakemberei a nyomon követési vizsgálat során megállapították, hogy a Pa-Comp Kft. 3500 kilogramm, a Tündérkert Kft. pedig 3800 kilogramm nem biztonságos terméket csomagolt be és hozott kiskereskedelmi forgalomba.

A hatóság a forgalomból való kivonás mellett kötelezte a felelős cégeket a csávázószert tartalmazó hántolt árpamennyiség azonnali visszahívására is.

Az alapanyagot a csomagoló cégek a Kehida-Agroimpex Kft.-től vásárolták.

A kft. illetékesének nyilatkozata szerint tévedésből szállított a csomagolóüzemeknek vetőmagként csávázott árpát.

Az Újszászon található hántolóüzem élelmiszer-előállítói tevékenységét – egyéb hiányosságok mellett az előállítás higiénés körülményei miatt – a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta.

Az alapanyag-szállító vállalkozás ellen a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendőrségi feljelentést is tesz.

A vétkes vállalkozás a hatósági eljárás mellett több százezer forintost bírságra számíthat – tartalmazza a közlemény.

 

MTI 2013. március 13.