fbpx

Hajdú-Bét – Czerván: még a héten pénzt kap a károsultak egy része

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 10.

Még ezen a héten pénzt kap a Hajdú-Bét károsultak egy része, soron kívüli kifizetés indításával 131 kérelmezőnek 192 millió forintot utalnak át július 11-én, csütörtökön – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Az intézkedést azt követően jelentette be az államtitkár, hogy Budai Gyulával, a tárca parlamenti ügyekért felelős államtitkárával és Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselővel egyeztetett a Hajdú-Bét károsultjainak képviselőivel a szaktárcánál.

Czerván György elmondta: hétfőig 209 kérelem érkezett.

Ebből jogos igénynek minősített a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 134-et, amelyek támogatási igénye 190,3 millió forintot tett ki. Hiánypótlást 48 esetben kértek.

Ezeknek a kérelmeknek a támogatási igénye 60,6 millió forint, és Czerván György megítélése szerint a hiánypótlás után ezeket elfogadják.

Elutasítottak 27 kérelmet, mivel nem feleltek meg a követelményeknek.

A Károsultak veszteségeinek enyhítésére a tárca forrásaiból elkülönített 300 millió forint elegendő lesz – tette hozzá az államtitkár.

 

Hajdú-Bét - Czerván: még a héten pénzt kap a károsultak egy része

 

 

Czerván György emlékeztetett: a kérelmek beadási határideje július 1. volt, a tárcánál mintegy 150-160 kérelem beérkezésére számítottak.

A beérkezett kérelmeket az MVH munkatársai 100 százalékosan feldolgozták.

Egy-egy kérelmező maximum 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat.

A hiánypótlásra pedig 10 nap áll rendelkezésre.

Budai Gyula fontosnak tartotta azt a munkát, amelyet a tárca ez ügyben elvégzett, mivel ez a tevékenység sok nehéz sorsú embernek teszi könnyebbé az életét.

Ezt erősítette meg Ónodiné Demeter Éva, a károsultak képviselője is, aki szerint egy 10 éve húzódó ügyet sikerül a mostani kifizetésekkel nyugvó pontra juttatni.

A károsultak azt javasolták, hogy az általuk megkapott pénzek – egy 1995-ös jogszabály alapján – legyenek adómentesek.

Wittner Mária, a károsultak szószólója arról beszélt, hogy az ügyben vétkesek nem kerülhetik el sem a földi, sem az égi igazságszolgáltatást.

 

 

MTI 2013. július 9.