fbpx

Havi mezőgazdasági árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 11.

Műtrágya

Itt van az ősz, és a nitrogénárak nem csökkennek. Egyelőre tovább tart a szűkös kínálat és az árak emelkedése a nemzetközi piacokon. Szeptember második felére várják a második indiai tendert, ami miatt lassult a vásárlások üteme a nitrogént húzó karbamidfronton. Ezt szeptember elején egyelőre csak a fekete-tengeri árak érezték meg, ahol átlagosan néhány dollárral olcsóbban is hozzá lehetett jutni ureához. A fekete-tengeri paritáson a prillézett karbamid tonnánkénti ára a hó eleji 273 dolláros szintről közelebb került a 270-es átlagszinthez. A nagyobb vásárlók akár 270 dollár alatt is tudtak üzletet kötni. Hasonlóan néhány dollárt csökkent az ár a román kikötőkben is. Ott 290 dollár alatt lehetett prillézett árut kapni. A piaci hírek alapján a Fekete-tengernél a legnagyobb értékesítő az Eurochem. A többiek nem túl aktívak, ami megkérdőjelezheti a további lejtmenetet annak ellenére, hogy a kereskedők inkább a 260-as szintekhez közelebb látnának nagyobb üzleti lehetőségeket. A Balti-tengernél azonban inkább stabil volt az árazás és nem lehetett 270 dolláros ajánlatokról hallani. Az átlagár így a 275 dollár felé kúszott. A világ többi részén lassan csipegetnek a végfelhasználók. Brazíliában, az USA-ban és Ázsiában is várhatóak nagyobb üzletek az elkövetkező hetekben, ami szintén a minimum árak irányába mutat, de akár további emelkedésekkel is lehet számolni. Európában szintén kivárnak a vevők, bizakodva abban, hogy esetleg csökkennek az árak. Az egyik legnagyobb piaci résztvevő emelte az árait. A granulált urea tonnánkénti ára Európa nyugati felén 300 és 315 euró között mozog.


1-es ábra: A decemberi lejáratú malmibúza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

A német piacon a CAN (kalcium-ammónium-nitrát) ára stabil volt szeptember első heteiben, 210 euró körül lehetett vásárolni egy tonna big bages árut. Az ammónium-nitrát- és ammónium-szulfátárak szeptember elején nem változtak.

Stabilizálódni látszik a foszforpiac. Egyelőre nem változtak az árak, a DAP-piac inkább kivár, míg a MAP-árak közelebb kerültek a DAP-árakhoz. Indiában újabb 100 ezer tonnás tenderről lehetett hallani, illetve arról, hogy megemelték az értékesítési árakat. Ez annak volt köszönhető, hogy a rúpia valuta nagymértekben veszített értékéből. A valuta esése segít ugyan az exportnak, de nem segít az importnak, illetve azok kereskedőknek, akik dolláralapon vásároltak be. Az árak helyi emelésével bizakodnak abban, hogy nyereségesen tudnak majd értékesíteni. Mindenesetre az árak emelése miatt a gyártói oldal az export piacokról kivár, és példának okáért Kína is visszafogta értékesítéseit. Ez nem segíti ugyan a termelést, ám a belső kínai piac lassan, de biztosan beindul a szezonra, úgyhogy lesz kereslet az ottani árura is. A piaci elemzők úgy gondolják, stabil marad a piac és az elkövetkező hetekben nem várható nagy emelkedés. A világ többi részén a szezonban ugyan nőtt a kereslet, de ennek ellenére, aki nem tud megfelelő mértekben értékesíteni a szezon alatt, annak nyakán maradhat az áruja. A litván DAP-árak 450 dolláros szintén köthetőek, míg az orosz áru a Fekete-tengernél ennél 15 dollárral olcsóbban kapható.


2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a chicago-i árutőzsdén, forrás: barchart.com

A kálisóárak tovább erősödtek. A spot árak a 280 eurós szinteket is elérték a nyugat-európai piacokon, és egyes elemzések alapján ez akár 290 euró felé emelkedhet. A K+S szeptemberben (is) bezárt egy 850 ezer tonna éves termelésű bányát, ami már a második volt a sorban. A szűkös kínálat így nem kedvez az árak csökkenésének, noha új kapacitásokról és új bányákról is lehet hallani. A globális piacon megállapodtak az új indiai árakról, ami 290 dollár lett egy tonnára vonatkoztatva. A brazil árak 340 dolláros szinteken mozognak. Az európai kereslet növekszik, a vevők már a tavaszra is gondolnak, és a piaci hírek szerint hosszabb távú vásárlásokba is kezdtek. Úgy néz ki – ellenben a foszforpiaccal –, hogy itt mind az eladói, mind a vevői oldal további emelkedéseket lát.

Gabona

Szeptemberben az árutőzsdék csökkenő tendenciát mutatták szinte minden árutermék esetében. Az Európában iránymutató Párizsi Árutőzsdén a malmibúzakötések egy tonnára vonatkozó ára megközelítette a 195 eurós szintet is a korábbi közel 220-as szintek után (1-es ábra). Szokásosan hasonló trendet mutatott ugyanezen árutőzsdén a kukorica áralakulása (3as ábra) is, bár hozzátartozik, hogy a nemzetközi piacokon iránymutató chicagói árutőzsde sem tért el a kukorica lejtmenetének trendjétől ebben az esetben (2-es ábra). Noha az Európai Unió búzatermését illetően az elemzések nem változtak semmit sem, azonban növekedtek a termés nagyságának, és a kezdeti nyitó készleteknek is a számított értékei Oroszország tekintetében. Az elemzések alapján az idei évre bő 4,5 millió tonna extra áruval lehet kalkulálni, és legalább plusz egy millióval Kazahsztánban. Globális szempontból szintén nőtt az export alapján nem túl számottevő indiai termelés mértéke, de csökkent 2 millió tonnával a várható ausztrál és 1 millió tonnával a kanadai termés kalkulált mennyisége is. Összességében az elemzői adatok alapján az évvégi átmenőkészlet bő 2 millió tonnával erősödött. Szintén nőtt a kukorica várható termésnagysága és az év végi zárókészlet nagysága is. Az Egyesült Államok piacán nagyobb lesz a termés, mint azt korábban gondolták. Az elemzők az USDA adataira hivatkozva ezt most szeptemberben újabb 6 millió tonnával fejelték meg. A globális termés várható nagysága már meghaladja az 1,347 milliárd tonnát. Mindezek ellenére nem túl rózsás a helyzet Európában. A nyári meleg és szárazságok eredményeként további kiesésekkel lehet kalkulálni. Az uniós össztermést most 150 millió tonna alatt várja mindenki, az import mértékét pedig bő 20 millió tonna felé teszik a számítások.


3-as ábra: Az novemberi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

Takarmány

Tovább csökkent a szójadara ára szeptemberben az iránymutató Chicago-i Árutőzsdén (4-es ábra). Mindez persze kisebb kiugrásokkal történt, de több tényező is limitálja az árak kiugrását. Elsősorban jön az aratás az USA-ban, ami a világ egyik legnagyobb szójababtermelője, másodsorban rekord mennyiségű termést várnak, harmadsorban a kereslet enyhe. A helyi prémiumok, bázisok gyengék, ami szintén arra utal, hogy a vevői oldal eltűnt a piacról. Negyedsorban Trump elnök újabb csomagot jelentett be Kína ellen, amiben már 25%-os vámtételekről is beszélnek. Az új csomag 200 milliárd dolláros importra vonatkozik. Kína válaszul 60 milliárd dolláros amerikai importtal büntet. Mindenesetre ezek alapján limitáltnak tűnik az árutőzsdei emelkedés. Nőhet a kereslet a dél-amerikai árura, ami Európának nem kedvez. A piac azonban feltehetően kiegyenlíti majd magát. Ettől függetlenül az amerikai áraknál nem lehet emelkedés jeleit látni, ami kihat a világpiaci árakra is. A mostani szójabab-árak már beárazták a 25%-os vámtételt, úgyhogy a világpiac felé a brazil áruval paritásban vannak.

Vitamin

A vitaminárak stabilak. A kérdés az, mi lesz velük az elkövetkező időszakban, miután Kína a levegő tisztaságáért tett kísérletei után most kitűzte a vizek megtisztításának programját is. Ez nagymértekben érintheti az agrokémiai cégeket, illetve a termékek árazását is. Sok a bizonytalanság a kivitelezést illetően, de megvannak az irányvonalak. A Yangtze folyó környékéről kitiltják az érintett cégeket, de még az ipari parkokat is: 1 km-es körzetből kell elköltözniük. Ez sok céget érint. A cégek 50%-a jelenleg nem ipariparkokban van a források szerint (a jelentések megbízhatósága alapján ez akár nagyobb szám is lehet). Ezeket át szeretnék, illetve át fogják költöztetni ipariparkokba. Akik nem tudják megoldani, kordában tartani az ipari víz minőségét, azokat be fogják zárni. Csak Jiangsu tartományban a cégek közel 30%-át tervezik bezárni 2018. év végéig! A bezárások megindulása könnyen emelheti, vagy duplázhatja azon termékek árát, ahol Kína jelentős termeléssel bír a világpiacon. Érdemes figyelni az árak alakulását.


4-es ábra: A decemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

Végtermék

Megfordult az emelkedő trend az európai sertésárak alakulásában. A német piacon az erősödő árak után a kereslet csökkent, a vágóhidak már negatív árrésekről adták számadást, aminek hatására csökkentették a felvásárlásokat és a vágásokat. Mindezek hatására nyomást gyakoroltak az élőállat piacra, így árcsökkenést sikerült elérniük a felvásárlási árak téren, 7 centtel csökkentették azt. A csökkenés természetesen átterjedt más európai országok piacaira is.

Belgiumba is megérkezett az afrikai sertéspestis, ami rengeteg aggodalomra ad okot az ellátási oldalon a környező országok piacán is. Mint ismeretes, 5 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban, közel a luxemburgi határhoz. A sajnálatos tények miatt több ország is felfüggesztette Belgiumból érkező vásárlásait. Az ország egyébként a nyolcadik legnagyobb európai állománnyal rendelkezik, a maga 6 milliós populációjával. Az export mértéke közel 70%-os, a legnagyobb felvásárló pedig Kína, ahová a teljes export közel 45%-a kerül. A várható éves kiesés mértéke meghaladhatja az 1 milliárd eurót is. A hatóságok az érintett tartományban még a fakitermelést is megtiltottak, hogy lassítsák a vaddisznók mozgását és a betegség terjedését.

A hazai piacon a sertésfelvásárlási árak erősödést mutattak szeptember elejéig. Ez a forint gyengülésének is betudható volt. Várjuk az átlagárak alakulásának jelentését a szeptember további időszakra vonatkozólag, hogy miként hatott a nyugati piacokra.

Tömösi Attila