fbpx

Lejön a vászonról a sci-fi: íme, a jövő agrogépei

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 09.

A mezőgazdasági erőgépek legnagyobb hányadát az elkövetkező időkben is az univerzális traktorok alkotják – mondják a szakemberek. Az elképesztő formákon túl már azt is látni előre, hogy a digitális eszközök az alternatív hajtóanyagok is jellemzik a jövő traktorait.

Jósolni mindig nehéz, de az bizonyos – erről ír az Agrárágazat legfrissebb számában a lap szakértője –, hogy a traktor és a munkagép automatikus összekapcsolása továbbfejlődik. Tovább változik a meghajtáshoz használt hajtóanyag, és természetesen intenzív a karosszériaformák átalakulásának folyamata is.

A New Holland például Methane Power nevű négykerékhajtású univerzális traktorkoncepciója annyiban már nem is csupán elméleti darab, hogy kísérleti jelleggel részt vesz mezőgazdasági munkákban – és metángáz hajtja. Hathengeres motorja 180 LE-s, 10%-kal kevesebb CO2-t kibocsátása mellett károsanyag-emisszióértéke is 80%-kal kisebb, míg fogyasztási költségét 30%-kal alacsonyabbra számítják, mint a dízel változatét.

Formailag talán még elképesztőbb a Case TETRA kerekes rakodója, amit tavaly év végén mutattak be. Környezetbarát, hathengeres motorja 230 LE-t tud, biometánnal, sűrített és folyékony földgázzal is üzemeltethető. A látványos, defektmentes, levegő nélküli kerekeket a Michelin tervezte, a futurisztikus fülkében a vezető munkáját segíti az integrált autonóm technológiájú akadályérzékelő berendezés segíti.

A Steyr Konzept nevű kísérlete még dízel-elektromos hibridmotoros, szélvédőkijelzős, drónkövető irányítású univerzális erőgép. Egyik sajátossága, hogy a független rugózott kerékfelfüggesztés segítségével változtatható a traktor tömegközéppontjának talajtól való távolsága. A traktort a táblán felszerelt termésérzékelők és a traktor felett haladó drón adatai vezérlik.

És íme, az utó- vagy disztópikus jövő: az ember nélküli traktor: a John Deere Roboty elnevezésű, vezető nélküli, elektromos hajtású, gumihevederes robottraktor-koncepciója csaknem 700 LE-s lesz – árammal fog működni, vagyis nulla kibocsátása és alacsony zajszintje új alkalmazási területeket is megnyithat előtte.

A további részleteket olvassa el az Agrárágazat januári számában!