fbpx

A tritikálé a harmadik legfontosabb gabonanövényünk

Írta: - 2016 május 25.

Az elmúlt négy-öt évben némileg emelkedett a tritikálé termőterülete, Magyarországon hozzávetőleg 130-140 ezer hektáron termesztik, ezzel a búza és az árpa mögött a harmadik legfontosabb gabonanövény- mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Szegeden, a 9. Nemzetközi Tritikálé Konferencián.

Elsősorban a tritikálé (rozsbúza) termesztéséről és hasznosításáról folyik az eszmecsere a mintegy 40 ország kutatói között. Főképp növénynemesítők, genetikusok, agronómiai szakemberek és felhasználók (takarmányosok, élelmiszeripari kutatók) aktív részvételével.

A nemzetközi rendezvény erősíti a magyar növénynemesítés jelentőségét, és meghatározó a hazai agrárkutatás szempontjából is, továbbá ösztönzi a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését is. A tritikálé amellett, hogy értékes takarmány, ökológiailag is előnyös faj, mivel jó tápelem hasznosítással rendelkezik. Beltartalmi értékei és bioaktív komponensei miatt egyre több állattartó gazdaság és takarmány-előállító cég alkalmazza.

(FM Sajtóiroda)