fbpx

A hatékonyságon kell dolgozni!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 09.

Grapello-gépbemutató a Gyarmati-meggyesben

Nem győzik a magas fák metszését kézi munkaerővel, ezért síkfalmetsző gépekkel csonkolják a meggyfák ágait Sótonyban. A Gyarmati farm tulajdonosa már 3. éve használja olyan eredményesen ezeket a gépeket, hogy most bemutatót is szerveztek a környék gazdáinak.

– Ez az első gépbemutatónk, korábban kézzel metszettük a fáinkat, de a termő ültetvényben már gépesítenünk kellett – mondja lapunknak Gyarmati Bálint. Az agrár- és növényvédelmi szakmérnök kezdetben egy 8 ha-os „fiatal gazdás” meggyültetvényt vett át a szomszédos Csényében, amely mára sótonyi központtal 65 ha-ra nőtt. Ennek a fele már termő ültetvény, a másik fele pedig 4-5 éves, fiatal csemetékből áll. A technológiához adaptált gépészet összeállítása a legnehezebb része a termesztésnek, ezért azokat a gépeket mutatták be a gazdáknak, amelyeket már 2-3 éve eredményesen használnak a meggyesben, és forgalmazzák is azokat.

 

Gyarmati Bálint, a Grapello Kft. ügyvezetője
Gyarmati Bálint, a Grapello Kft. ügyvezetője

 

A sokoldalú ID David gépek

A PVA alternáló síkfalmetsző géppel 2,5 méteres vágásfelülettel, minden irányban lehet a kontúrmetszést végezni. Elsősorban oldalazásra, a lenyúló ágak, az ostorosodásra hajlamos fajták „felszoknyázására” használják. Maximum 30-40 mm-es vágásfelületig dolgozik szépen, az ennél nagyobb ágakat már a korongossal kell levágni.

Hat méter magasban is

A bemutatott gép kiegészítésére, elsősorban az idősebb, már magasra nőtt meggyfák tetejezésére használják a korongos síkfalmetszőt. – A PFSV5 az ID David egyik zászlóshajója, a legnagyobb síkfalmetsző, ami elérhető. Nagy előnye ennek a gépnek, hogy minden egyes fűrésztárcsát külön hidromotor hajt, ezért ha egy nagyobb vázágba ütközne, akkor sincs már ékszíjszakadás. 15-20 cm ágvastagságig garantáltan és gyorsan dolgozik, a korongok 40–160 fogazásúig cserélhetőek – foglalta össze a bemutató szervezője.

 

Az ID David CR-XL késes soraljművelő
Az ID David CR-XL késes soraljművelő

 

Gyomirtás vegyszermentesen

A gyomirtószer-felhasználás csökkentése vagy akár megszüntetése érdekében alkalmazzák a soraljművelő gépeket. Az ID David CR-XL soraljművelő előnye a nagy munkasebesség és a precíz fakerülés, kitérés. A kés 5-10 cm-re hatol a talajban ez vágja el a gyomokat a fasorban. A gép kapája traktorközéptől 2,85 méterre is kitolható, tehát széles sortávú ültetvényekben is alkalmazható.

Egy világpiac van!

– A hatékonyságon kell dolgozni, hiszen ugyanazon a piaconi kell érvényesülnie a magyar gazdáknak is, ez pedig csak modern eszközökkel lehetséges – összegezte a tapasztalatokat Gyarmati Bálint, a Grapello Kft. ügyvezetője, a bemutatott ID David gépcsalád magyarországi importőre. A Gyarmati-farmon egész évben várják a szőlő- és gyümölcstermelő gazdákat, szívesen adnak további felvilágosítást is a most bemutatott gépekről.

 

ID David PVA alternáló síkfalmetsző
ID David PVA alternáló síkfalmetsző

 

Kristóf Imre