fbpx

Újabb mérföldkő Syngenta beruházás Mezőtúron

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 26.

Európa legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát építette fel a Syngenta Mezőtúron. Mint a mai ünnepélyes átadáson elhangzott: a vállalat mintegy 1,5 milliárd forintot fordított a beruházásra, amelynek révén a modern technológiával felszerelt állomás különféle kukorica- és napraforgófajtákat nemesít az egész európai piacra.

 

 

A beruházást átadó Nagy István agrárminiszter ünnepi köszöntőjében kifejtette: – ma Magyarország vetőmagágazata csaknem 190 milliárd forint értékű árut állít elő évente, amelynek a fele közvetlen exportra kerül. Az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag-feldolgozó kapacitás és a tárolókapacitás bővítésének van jövője.

A tárcavezető rendkívül fontosnak nevezte, hogy a nagy nemzetközi cégcsoportok, így a Syngenta is Magyarországra hozták a kutatásfejlesztési tevékenységük egy részét, ami a termelésen túl az ország tudományos előrehaladását is segíti. Hangsúlyozta: – a hazai termelők közreműködésével előállított, minőségi magyar vetőmagok a világ minden részén népszerűek. Az itthon termelt, magas hozzáadott-értékű, versenyképes termék előállításához pedig közös munka szükséges.

 

 

Legnagyobb kapacitás Európában

A kukoricához és napraforgóhoz kapcsolódó kutatásfejlesztési tevékenységet 2005-ben kezdte meg a Syngenta Karcagon. Gaël Hili, a Syngenta európai vetőmag üzletágának igazgatója elmondta: – A kukoricanemesítési programunk Magyarországra való telepítése komoly elköteleződést jelent számunkra, hiszen egy új növényfajta létrehozása hosszú időt vesz igénybe. Azt vállaltuk, hogy felgyorsítjuk az innovációt azért, hogy a lehető legjobb termékekkel lássuk el a termelőket és velük együtt dolgozzunk a mezőgazdaság fenntarthatóságáért egy változó világban, változó klimatikus viszonyok mellett.  A környezeti kihívások miatt olyan növényekre van szükségük a gazdáknak, amelyek ellenállnak a hidegnek, az aszálynak, és a stresszes időszakokat is jobban vészelik át. Időközben a karcagi bázist kinőttük, így egy új beruházás mellett döntöttünk. Mivel Mezőtúron van a Syngenta legnagyobb kapacitású európai vetőmagüzeme, ezért a szinergiákra építve itt hoztuk létre az új nemesítő, fejlesztő-, kutató és előállító központunkat.

 

 

A mintegy 1,5 milliárd forintból felépített, modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ehhez kapcsolódó vetőmag előállítás és tesztelés. – A magyar klíma kiváló lehetőséget biztosít a szárazsággal szemben toleráns, széles alkalmazkodóképességű és jó agronómiai tulajdonságú hibridek fejlesztésére. Magyarországon már több általunk nemesített hibridet vetnek a köztermesztésben és számos fajtánk regisztrációja várható Franciaországban, Olaszországban, Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban mondta Varga Róbert, a központ vezetője.

2017-től az ukrán nemesítési program szaporítási munkáit is magyar szakemberek végzik. A mezőtúri állomásról történik a román, szerb, horvát és bolgár szántóföldi teljesítménykísérletek koordinációja is, és a bázis fontos központja a napraforgó termékfejlesztésnek is. Számos technológiai újítás a magyar fejlesztő csapat eredményeinek köszönhetően vált elérhetővé a napraforgó termelők számára. A több mint 130 ezer parcellás magyar kísérleti hálózat az egyik legnagyobb Európában.

 

Az ünnepélyes pillanat: Gaël Hili és Nagy István átvágják a szalagot

 

Mérföldkő

Magyarország mindig is kiemelt helyszíne volt a Syngenta beruházásainak, nemcsak az ország adottságainak és a mezőgazdaság nemzetgazdaságban betöltött szerepe miatt, hanem a magas színvonalú agrárképzés és a rendelkezésre álló kiváló szakemberek miatt is. A világ 90 országában tevékenykedő vállalatunk az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon, melyek közül az egyik legjelentősebb a 3 fázisban – mintegy 13,5 milliárd forintból – elkészült mezőtúri vetőmagüzem. Innen magyar gazdák bevonásával napraforgó és kukorica vetőmagokkal látjuk el szinte egész Európát. A mostani beruházás egy újabb fontos mérföldkő – tette hozzá Gaël Hili.

A beruházás még magasabb szintre emeli a Syngenta világszínvonalú kutatásfejlesztését és vetőmag-előállítását. A város vezetője hangsúlyozta: a vállalat és az önkormányzat között húsz éve jött lére az a stratégiai partnerség, amely ma is épp olyan példaértékű, mint a kezdetekkor. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Syngenta, mint a magyar agrárágazat egyik legnagyobb befektetője időről-időre fontos fejlesztéseket hajt végre városunkban. A vállalat Mezőtúr legnagyobb adófizetőjeként és egyik legnagyobb foglalkoztatójaként sportéletünkben is kiemelkedő szerepelt vállal. Támogatásuk több mint 500 fiatal kézilabdázó, vízilabdázó és labdarúgó versenyszerű sportolását segíti emelte ki köszöntőjében Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere.