fbpx

A májusi eső aranyat érne, csak még nem elég

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 17.

A tavaszi szántóföldi munkáknak kedvezett az áprilisi és a májusi időjárás összességében. A vetések és a talajmunkákat fel tudták gyorsítani a mezőgazdasági termelők, a gazdák be tudták hozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatti lemaradást, most is esik az eső – értékelte Nagy István agrárminiszter a vetési munkákat.

 

Mezőgazdaság, esik eső
Kell még a csapadék, esik eső, de nem elég egyelőre (Fotó: Nagy István honlapja)

 

A vetések jó ütemben haladnak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktuális jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97%-on, a szemes kukoricáé 94%-on áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel. A szója vetése is nagyot haladt az elmúlt héten, így országosan a szója vetésének készültsége 84%-ra emelkedett.

 

A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül:

  • a szemes kukorica 995 ezer hektáron,
  • a napraforgó 650 ezer hektáron,
  • a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földekbe.

 

Az április végi, május eleji csapadék kellett

„A májusi eső aranyat ér”, az őszi vetésű gabonák többnyire szépek, egészségesek, de a növények megfelelő fejlődése érdekében további, komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség. A repcék is jó képet mutatnak, bár a hűvös idő miatt elhúzódott a virágzásuk.

A tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket. Az elérhető információk alapján a 2021-es terméskilátásokkal kapcsolatban nem merült fel olyan körülmény, amely az eredményeket lényegesen veszélyeztetné – mondta az agrártárca vezetője.

 

Forrás: AM Sajtóiroda