fbpx

Eljött a szemléletváltás ideje!!!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 22.

A kukorica betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12-14 tonna/ha!) tarlómaradvány talajba való bedolgozása, majd lebontása agrotechnikailag, illetve a tápanyag gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is kiemelten hangsúlyos és fontos feladat.

A mikrobiális tarlókezelés, azaz a CELL® ezés a talajba kerülő, a természetes körülmények között képződő, a sokszor nagy mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

 

 

 

A CELL® egy biokontroll hatású, egy intenzív és irányító cellulózbontó szükséges, és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosítani képes speciális, télen is aktív,

N-fixáló törzset tartalmaz.

 

CELL® CÉLJA

 

A kukorica a vegetáció végén olyan állapotban „adja át” a területet a következő növénynek, hogy annak termesztését ne hátráltassa, hanem támogassa.

A termesztéstechnológia záró elemei tehát a megfelelő minőségben elvégzett tarlóhántás, elmunkálás és cellulózbontás kell legyenek. Miért van szükség minderre?

 

  • A nagy mennyiségű növényi maradvány értékes tápelemeket tartalmaz, amelyek ráadásul szerves formában vannak.
  • A növényi maradványok elbontásában a talaj élővilága (makro-, mezo- és mikrofauna) együttesen vesz részt. Ennek hatásfoka és minősége javítható, ha a szárat a bedolgozás előtt egyenletesen apró méretűre aprítjuk, és CELL® -lel lekezeljük.

  • Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan csökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye, és a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez.
  • A CELL® cellulózbontóval történő szármaradványok bontásából származó tápelemek hozzájárulnak a következő kultúra tápanyaggal való ellátásához, ami a jövőben lehetővé teszi majd a kiadott műtrágyaadagok csökkentését.

 

 

 

Kedvező csomagajánlatainkért

 

CELL® + TrichoMax, CELL®  + Amalgerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat.  www.agrobio.hu

 

 

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.