fbpx

Első szemlétől az aratásig

Írta: - 2020 március 20.

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.

Az éves feladatokat a mögöttünk álló hónapokban tapasztalható időjárás elemzésével indítjuk. Az évek óta jellemző meleg és száraz őszt szokatlanul enyhe tél követte, aminek köszönhetően az áttelelő szántóföldi kultúrák jó állapotban indultak újra növekedésnek. Ám ahogy az igazi zimankó elmaradása kedvez termesztett növényeinknek, ugyanúgy kedvez a gyomnövényeknek, kórokozóknak és kártevőknek is.

Emiatt az idei év első teendője mindenki számára az állományok felmérése volt, amire már januártól rendszeresen sort kerítettünk. Mit tapasztalhattunk? Az ősszel megjelenő gombabetegségek probléma nélkül teleltek át, így, ahogy az időjárás erre lehetőséget adott, minél korábban el kellett kezdeni a védekezést. Ehhez a Nufarm többféle kontakt és felszívódó hatóanyagot, illetve ezek kombinációját tudja ajánlani, a kultúra aktuális helyzetének megfelelően és a rezisztencia kialakulásának elkerülésére is ügyelve.

A gyomok ellen is már kora tavasszal fel kellett lépni, hiszen ahol nem irtották őket ősszel, ott gyors növekedésnek indultak, tápanyagot és nedvességet vonva el a fejlődő kultúráktól. Gyomhelyzetnek megfelelően külön-külön biztosítunk megoldásokat az egyszikű és kétszikű gyomok vagy ezek kombinációja ellen, szükség esetén fejlettebb állományokban is. A kijuttatástechnológia betartásával pedig megcélozható a maximális hatékonyság. És a gyomirtás még az aratáskor sem ér véget, hiszen a tarlóápolás a következő kultúrának teszi le a jó fejlődés alapjait.

Figyelmükbe ajánljuk adalékanyagainkat és szárszilárdítóinkat, valamint azokat a különleges termékeinket is, amelyekkel az egyre fontosabbá váló biológiai és hibrid növényvédelem valósítható meg.

Nemrégiben egy olyan különszámot is készítettünk, amelynek főszereplője a repce, sőt, ennek időközben már a frissített, 2. kiadása is elkészült.

Repcével a jó eredmény érdekében csak intenzív körülmények között érdemes foglalkozni. Ez magában foglal mindent, amit mi integrált növénytermesztésnek hívunk: a talajmunkától kezdve a tápanyag-utánpótláson át a növényvédelemig. Kiadványunkban ezen témák mindegyikével részletesen foglalkozunk, de természetesen kiemelt helyen szerepel a növényvédelem.

Akik már régóta termesztenek repcét, tudják, hogy mennyi kártevő és kórokozó nehezíti a repce és a növényvédősök életét. A magazin szerkesztése során azt az elvet követtük, hogy a mikor, miért és mivel kérdésekre adjunk választ. Ennek érdekében a növény fejlődését szakaszokra bontottuk, az adott fenológiában jelentkező problémákat ismertettük, és minden egyes rész végén leírtuk, hogy a Nufarm milyen technológiát javasol a sikeres növényvédelem érdekében.

Azzal, hogy a növényvédelmen kívül érintettük a repce élettanát, környezeti és agrotechnikai igényét, szélesebb és átfogóbb képet igyekeztünk adni a repce intenzív termesztéséről. Reméljük, hogy kiadványunkkal nemcsak a kezdő repcetermesztőknek tudunk hasznos információkkal szolgálni, hanem a már évtizedek óta praktizáló növényvédős kollégák is szívesen olvassák majd a magazint. Bár sok, már számukra ismert, tanult és gyakorta tapasztalt problémát boncolgatunk, talán mégis tudunk olyan tippet adni, amelyet a következőkben a sokat megélt kollégák is be tudnak illeszteni a saját technológiájukba.

[ITT] [ITT]

A kiadványok az [ITT]-re kattintva ingyenesen letölthetők!

Reméljük, magazinjainkat ismét hasznosnak találja, ha pedig további kérdései vannak, kérjük, keresse területi képviselő kollégáinkat.

A tavaszi teendők elvégzéséhez és az előttünk álló növényvédelmi szezonhoz jó egészséget, sok sikert kívánok Önnek a Nufarm Hungária Kft. csapata nevében!

Salamon György
ügyvezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu