fbpx

Enyhe tél – Továbbra sem okoz gondot a gyümölcsösökben az enyhe időjárás

Írta: - 2014 február 13.

Enyhe tél - Továbbra sem okoz gondot a gyümölcsösökben az enyhe időjárásBudapest, 2014. február 12., szerda (MTI) – A gyümölcsfák kényszernyugalmi állapotban vannak és az enyhe tél eddig nem okozott gondot a gyümölcsösökben – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI megkeresésére.

Közölte: a kertek megfelelő állapotban vannak, ám az enyhe tél megnövelte a kórokozók nagyobb számú áttelelésének esélyét. Ezért felhívta a gazdák figyelmét, hogy a növényvédelmi munkákra a szokásosnál nagyobb gondot fordítsanak. Ezeket a teendőket a fák virágzásáig mindenképp ajánlatos elvégezni.

Beszélt arról is, hogy a gyümölcsösökben most kezdték a metszési munkálatokat, amelyek várhatóan még márciusban is tartanak majd.

Elmondta azt is, hogy szükség van a lemosó permetezésekre, amelyek szintén a fák megfelelő állapotban tartását biztosítják.

Egy hete Mártonffy Béla elmondta, a gyümölcsösöknek nem ártott a január végi, február eleji lehűlés és az ónos eső. Hozzátette, szerencsére a lehűlés kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük. Kedvezőnek nevezte azt is, hogy a lehűlés nem hirtelen következett be és a hőmérséklet sem csökkent extrém alacsonyra, például mínusz 15-20 Celsius-fokra.

MTI 2014. február 12.