fbpx

Új, 40 milliárdos pályázat, három éves fenntartással

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 20.

Három éves futamidejű pályázat várható, melynek 80%-os társfinanszírozást biztosít az állam, és 40 milliárd keretösszeggel az ökotermelést célozza meg.

 

Biotermelést támogató pályázat
A kormányzat támogatja az ökológiai gazdálkodókat (Fotó: Pixabay)

 

Ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be

A kormányzat nagy erőkkel kiáll az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővítése mellett – mondta Nagy István agrárminiszter Rábcakapin.

Az elmúlt tíz évben hazánkban az ökológiai területek nagysága közel két és félszeresére növekedett, így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ilyen termelés. Az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése kiemelt célként jelenik meg a következő időszakban.

A 2021 és 2027 közötti években a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz a lehető legmagasabb, 80%-os társfinanszírozási mértéket biztosít a kormány. Ennek köszönhetően már az átmeneti időszak alatt is lehetőség nyílt arra, hogy 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő, új ÖKO pályázatot írjanak ki. A felhívás jövő év január 1-jével induló hároméves kötelezettségvállalási időszakkal, 40 milliárd forint keretösszeggel fog megjelenni.

 

A biotermelés fenntartható gazdálkodási forma

Magyarország világviszonylatban is a 10. helyen áll az újonnan ökológiai gazdálkodásba vont területek méretében, előttünk csak olyan, hatalmas területű országok állnak, mint például Brazília, Ukrajna, USA és India – mondta Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az uniós előirányzat most 25%-ra kívánja emelni az ökológiai módon művelt területek arányát, amit valóban csak üdvözölni lehet, nemcsak a bolygó jövője, hanem a magyar gazdálkodók, az agrárium egészének jövedelmezősége szempontjából is.

 

Biotermelést támogató pályázat
Uniós előírás, hogy növelni kell az ökológiai módon művel területek arányát
(Fotó: Pixabay)

 

Roszík Péter elemezte a biogazdálkodás előnyeit és hátrányait:

  • az ökológiai termelés magasabb szakértelmet igényel;
  • több kultúrában 20%-kal alacsonyabb termésátlagokat jelent.

A másik oldalon viszont:

  • hosszútávon közel nulla ökológiai lábnyomot hagy maga után;
  • egészségesebb, vegyszermaradványoktól mentes élelmiszereket lehet előállítani;
  • 40-50%-kal magasabb kereskedelmi árak érvényesíthetők.

 

Az EU jelenleg is importra szorul

A bioélelmiszerek eu-s piaca nyitott, a kereslet dinamikusan növekszik. A biominősítésű ételek előállításához nemcsak termelésre, de feldolgozóiparra is szükség van. Az ökogazdálkodás terjedése kiemelkedő tempóban ösztönzi az innovációt, főként a bioracionális növényvédelmet és a precíziós gazdálkodást.

Az első, 2-3 éves időszak a legnehezebb egy ökotermelő életében, amikor már az előírásokat be kell tartani, de a termény még nem értékesíthető biojelöléssel. Ezt az időt könnyebb túlélni pályázattal. Hiába termel valaki öko módon, a kereskedelembe ilyen jelöléssel csak akkor viheti be, ha az erre vonatkozó tanúsítvánnyal is rendelkezik.

 

Forrás: Sajtóközlemény