fbpx

Ebből lesz a szárazságtűrő vetőmag

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 24.

A szokásosnál is nagyobb gondossággal, precizitással folyik a vetés ezekben az órákban-napokban Bács-Kiskun megye déli részén. Harkakötöny és Kiskunhalas határán a Kiskun Kutató Központ szakemberének irányítása mellett. Ván Miklós stábunknak elmondta: az intézet a 80-as évek elején megalapító, egyiptomi származású néhai dr. Samir Radi vezetésével fejlesztett szárazságtűrő hibrideket.

A vetőmagtermesztésnek megfelelő precíz beállításokat Molnár Tibor egyéni vállalkozó végezte el a 120 lóerős traktor után függesztett hatsoros vetőgépen. Tibor több száz hektáron vállal különféle agrotechnológiai szolgáltatást, amik közé a Kiskun igényeinek megfelelő pontos vetés is beletartozik.

Innentől fogva a kiskunsági és az ország más vidékein is vetett kukoricák sorsa már az Isten, közelebbről az időjárás kezében van. Mint a Horizont Média internetes felületein már beszámoltunk róla, az elmúlt 7 aszályos hét alatt jócskán kiszáradtak a termőföldek felső rétegei. Bár az őszi vetésűek még találnak némi nedvességet mélyebben, lassan ez is kevés lesz – égetően fontos, hogy jövő szerdán tényleg megérkezzen a kiadós csapadék.