fbpx

Az erdész legyen az erdők királya

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 15.

A klímaváltozás üteme messze meghaladja az erdők biológiai alkalmazkodó képességét, ezért kiemelten fontos a dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás.

 

Mezőgazdaság, klímaváltozás és erdő
Havas erdő a Bakonyban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Az erdők védelme

„A klímaváltozás és a hozzá történő alkalmazkodás az erdőgazdálkodás elmúlt száz évének talán legnagyobb kihívása” – mondta Nagy István agrárminiszter az Európai Erdők 8. Miniszteri Konferenciáján.

Az erdők nem képesek kompenzálni azokat a káros környezeti hatásokat, melyet az emberiség okoz, nem tud regenerálódni abban az ütem, ahogy a folyamatos, civilizációs behatás éri. Ezért kiemelten fontossá vált a tudományosan megalapozott, a gyakorlati tapasztalatokat integráló, a dinamikusan alkalmazkodó, aktív beavatkozásokon alapuló erdőgazdálkodás, melynek egyik eleme maga az erdész.

Az elmúlt évtizedekben egyre határozottabban fogalmazódtak meg az erdők klímavédelemével, a biológiai sokféleség megőrzésével és a rekreációs szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások.

Az agrártárca vezetője szerint a helyi körülményekre, adottságokra kidolgozott beavatkozásokkal biztosítható az erdők és szolgáltatásaik teljes körű megőrzése és fenntartása.

 

 

Mezőgazdaság, klímaváltozás és erdő
Erdők- és egyéb erdős területek nagysága az Európai Unióban (Forrás: MTI)

 

Központban az erdész, mint szakember

Az mezőgazdaságért felelős minisztérium fontosnak tartja a fenntartható erdőgazdálkodásban az erdész szakemberek, mint integrátorok szerepét. Feladatuk, hogy a társadalmi igényeket összhangba hozzák a reális és hosszú távon is eredményes gyakorlati megoldásokkal.

Magyarország tett már korábban javaslatot az erdészeti monitoring rendszer megerősítésére, ami a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak pontosabb és összehangolt megfigyelése érdekében kulcsfontosságú feladat. Ez a kezdeményezés is beépült az elfogadásra kerülő pozsonyi miniszteri határozatba.

A konferencián elfogadott dokumentumok a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodás európai szinten támogatott fejlesztéséhez összességében fenntartható jövőképet vázolnak fel az erdők kezelésének terültén.

 

Mezőgazdaság, klímaváltozás és erdő
Faállománnyal borított területek Magyarországon, éves bontás (Forrás: MTI)

 

Az ideológia adott, a megvalósításra hangsúlyt kell fektetni. Erre utaló projektek már zajlanak Magyarországon is, mint például a településfásítási program, melyet az illetékes tárca az Országfásítási Program keretében indított. Eredményeként 24 ezer sorfával gazdagodhatnak a kistelepülések.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc