fbpx

Eredményesebb tápanyag-hasznosítás repcében

Írta: - 2017 augusztus 10.

A nitrogénhasznosítás témaköre rendkívül komplex, hiszen az egyes évjáratokban az időjárási körülmények mellett az éppen fellépő kártevő- és betegségnyomás is nagymértékben befolyásolhatja az állományok termőképességét és ezáltal a nitrogénfelvétel hatékonyságát is.

Ezeken túl természetesen a mindenkori helyi adottságok – úgymint talajtípus, talajművelés, vetésforgó és talajélet – is döntő befolyással bírnak. A RAPOOL az elmúlt években több kísérleti helyszínen különböző vetésidők alkalmazásával kutatta az egyes hibridek reakcióját eltérő nitrogénellátásra (180 kg N vs. 120 kg N, 1. ábra).

Magasabb hibridteljesítmény = jobb N-hatékonyság

1. A kísérletek elmúlt két évében a csökkentett N-ellátás eredményeként átlagosan mindössze 100-200 kilogramm terméscsökkenést regisztráltak, ez jelzi a tesztelt hibridek kiváló kompenzációs képességét. Az új hibridek egy csoportja mind a szokásos, mind pedig a csökkentett tápanyagellátás során is átlag feletti terméseredményeket mutatott. Az eredmény nemesítőink számára azért sem volt teljesen meglepő, mert a RAPOOL-tenyészkertekben már évek óta mérsékelt tápanyagellátási szint – 140 kg/ha – mellett folyik a szelekció.

2. A nitrogénhatékonyság szorosan kapcsolódik a termőképességhez. A nagyobb termőképességű hibridek esetében „automatikusan” jobb tápanyag-hatékonysági tulajdonságokról beszélhetünk. Már korábbi kutatások is igazolták, hogy ez leginkább a jobb alkalmazkodóképesség és a jobb tápanyag-hasznosítási képesség kombinációjának eredménye. A nemesítők ezért különös figyelmet szentelnek e tulajdonságok javítására, szem előtt tartva, hogy az új hibridek termésstabilitása az eltérő évjáratokban is magas szinten fennmaradjon. A kutatások során sikerült tipizálni az ezen új hibridekre jellemző gyökérszerkezeteket, azok speciális fő- és mellékgyökér-növekedési jellemzőivel együtt. Míg egyes ígéretes, új hibridek inkább hengeres gyökérszerkezetet mutattak, addig a perspektivikus jelöltek másik csoportja kúp alakú gyökérrendszert fejlesztett (2. ábra). Mindkét gyökérrendszertípus jellemzője, hogy a tápanyagellátás és a termésbiztonság legmagasabb szintjét képesek biztosítani a növények számára kiváló alkalmazkodóképességükkel.

3. A nitrogénhatékonyság a jövőben még fontosabb kritériummá válik. A RAPOOL ezért valamennyi fajtajelöltjét különböző üzemi technológiai körülmények között teszteli annak érdekében, hogy a mindenkori termőhelyi körülményekhez legjobban alkalmazkodni tudó és a legjobb termésbiztonsággal rendelkező hibrideket ajánlhassa a termelőknek. Ezt mutatják legújabb hibridjeink kísérleti és üzemi eredményei is. Nem véletlen, hogy a DALTON, a DARIOT és a CRISTAL új hibridek kiemelkedő teljesítménnyel, azaz kiváló nitrogénhatékonysággal igazolták a RAPOOL-nemesítés eredményeit. A RAPOOL több mint egy fajta, a RAPOOL a gyakorlatorientált nemesítés és a hozamfejlesztés szinonimája.

Rovarölő szeres csávázási lehetőséggel kapcsolatban kérjük, keresse területi képviselőinket!

Blum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu