fbpx

Kuvasz kontra farkas, vagyis ősi magyar kutyák a nagyragadozók ellen

Írta: Barna Ferenc - 2020 szeptember 23.

A környező országokból átvándorló, megtelepedő nagyragadozók (elsősorban farkas, hiúz, ritkábban medve) jelenthetnek problémát az állattartóknak. A telepek és az tenyészállatok megvédése érdekében indult program, melynek lényege, hogy kuvaszokkal veszik fel a harcot az említett ragadozók ellen.

Bér és Bátonyterenye térségében hétfőn keresték fel a gazdákat a LIFE EuroLargeCarnivores projekt keretében, a Kuvasz-Őr Programmal együttműködésben a WWF Magyarország szakemberei. Elsősorban olyan telepeket látogattak meg, ahol most kezdik a program intézkedéseit alkalmazni, vagy már korábban csatlakoztak, és sikereket könyvelhettek el ennek köszönhetően haszonállataik védelmében.

 

 

Hazánkban elsősorban az Északi-középhegységben találhatók nagyragadozók, de láttak már más területen is aranysakált, farkast. Ez utóbbi több területen már szaporodik, így megtelepedettnek mondhatjuk. A hiúzból csupán néhány egyedet láttak az országban, de a Bükkben már állandó jelleggel megtalálható. Ettől riasztóbb lehet a gazdáknak, hogy időnként egy-egy barnamedve is átkóborol a szomszédos országokból (elsősorban Szlovákiából). A világjárvány kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések miatt is egyre több teret hódítanak vissza a vadállatok az embertől.

Dr. Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője elmondta: „A LIFE EuroLargeCarnivores projekt lehetőséget biztosít az emberek és nagyragadozók közötti konfliktusok enyhítésével kapcsolatos jó gyakorlatok cseréjére, valamint a határokon túli együttműködésen és tudásmegosztáson keresztül kívánja jobbá tenni az együttélést.”

A haszonállatok védelmének szükségességét támasztja alá Kovács Gábor gazdálkodó, a család Pálvörösmártonon kecskéket tenyészt. Elmondta, hogy nyáját kóbor kutyák támadták meg már három alkalommal is, de az utóbbi időszakban a térségben megjelent az aranysakál és a medve is. A nyáj védelme érdekében vette fel a kapcsolatot a Kuvasz-Őr Programon keresztül Bak Attilával, aki kuvaszokat tenyészt béri gazdaságában. Kovácsékhoz így került már egy kölyök, melyet 2021. tavaszán fog követni még egy kuvaszkölyök. Villanypásztorral kiegészítve a két felnőtt kuvasz hatékony védelmet fog nyújtani a ragadozók és egyéb kóbor állatokkal szemben.

A kuvasz ősi magyar pásztorkutya, elődei a honfoglaló magyarokkal érkeztek a hazánk területére, eredetileg is a nyájak őrzésére alkalmazták. Ez a hagyományos feladata kerül most is előtérbe, kiváló partnere lehet a gazdáknak abban, hogy távol tartsák a ragadozókat a legelő haszonállatoktól, ezzel kulcsfontosságú szereplője az ember-vadvilág együttélésnek.

 

 

Fazekas Róbert gazdaságában, a kettő kétéves kuvasznak köszönhetően, már jól működik a védelmi rendszer. A kölykök előzetes környezeti tanulmány után kerültek a telepre a Kuvasz-Őr Program jóvoltából. A kutyák együtt szocializálódtak a nyájjal, és ma már a családjuknak tekintve azt hatékony védelmet biztosítanak a lehetséges ragadozók ellen. Fazekas Róbert elmondta, hogy nagyragadozó még nem támadt állataira, de a közelben már több medvét és farkast is láttak, így tartani lehet attól, hogy a hideg idő beálltával és a vadon élő állatok életterének csökkenésével ilyen támadásokkal is szembe kell néznie.

„Az állattenyésztőknek fel kell készülniük arra, hogy távol tartsák a nagyragadozókat legelő állataiktól, és megvédjék őket a lehetséges támadásoktól. A villanypásztor és az emberi jelenlét mellett az őrkutyák jelentik a hatékony megoldást. A hagyományos magyar őrző kutyafajta, a kuvasz kiváló partnere a gazdáknak abban, hogy távol tartsák a nagyragadozókat a legelő haszonállatoktól, és kulcsfontosságú szereplője az együttélésnek” – nyilatkozott Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr Program vezetője.

Fontos a témában érintettek, az állattartók, a vadászok, a nemzeti parki szakemberek és természetvédők közötti párbeszéd biztosítása, ezt tartja a projekt egyik legfontosabb feladatának. Ez mellett szakmai workshopokkal, terepi kirándulásokkal, határokon átnyúló tudáscsere programokkal nyújt segítséget. A legjobb európai gyakorlatokat és példákat 32 rövidfilmből álló videósorozat is bemutatja. A videóket Európa 12 országában forgatták, köztük többet Magyarországon.

A videók megtekinthetők a LIFE EuroLargeCarnivores projekt YouTube csatornáján.

Fotók: https://www.eurolargecarnivores.eu/