fbpx

ERRE kell odafigyelni a kalászos fajtaválasztáskor

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 05.

Ma már közhely, hogy véget ért a kiszámítható időjárás kora: be kell rendezkednünk arra, hogy szárazságok és özönvízszerű esők, enyhe telek és tavaszi fagyok teszik próbára a növényeinket. Fel kell készülnünk a bizonytalanságra, de a Karintia ebben sem hagyja magára partnereit. Íme, a megoldásunk!

 

 

Minőség, mennyiség és minőség: már nem kell megalkudni!

A Karintiás genetikák egyik legfőbb erénye a BŐ TERMÉS és az UNIVERZALITÁS. Miért előnyös ez a gazdáknak? Jól példa erre a kétsoros, ugyanakkor takarmány célra is alkalmas PIROSKA árpa fajtánk. A modern genetika révén, takarmány árpákat megszégyenítő, bőséges termés mellett a Piroska söripari célra is kifogástalan. A takarmányozási hasznosítás esetén elengedhetetlen BŐ termés és magas HL súly a Piroska univerzalitásának köszönhetően söripari célra alkalmas minőséggel párosult. A gazda a vegetáció során a vetést követően így tél végén, tavasz elején az első fejtrágyázásig dönthet: söripari vagy takarmány árpa irányába lép-e tovább. Már nem kell kompromisszumot kötni a termésmennyiség vagy a minőség rovására – partnereink több legyet ütnek egy csapásra!

 

Jó, ha már most figyeljük: felértékelődik a TERMÉSBIZTONSÁG!

A tapasztalt gazdák tudják, hogy érdemes több évre előre gondolkodni! A Karintia Kft. számos modern genetikájú, Pannon régióra nemesített fajtát kínál, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK termésverseny győztes BALATON, az új nemesítésű, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező,szálkás Balatonként” is emlegetett GAUDIO bőtermő őszi búza, továbbá a MAURIZIO, a BAROK és a PEDRO bőtermő ötösfogatunk az idei évben is kimagasló terméseredményük ellenére malmi minőségükkel hívják fel magukra a figyelmet.

 

Prémium-genetikák? Újra hódít a magas minőség.

A magyar gazdaságok egy része talán túlzottan is elfordult a bőtermő fajták felé – és ez most visszaüthet. Nagyon sok a takarmányminőség, kevés a piacon a malmi búza, vagyis várható, hogy a piac felértékeli, ismét fókuszba helyezi a prémium minőségű terményt. A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő CSIKO, ALESSIO, IS SPIRELLA és CHRISTOPH a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI fajtáink évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

 

Kis ráfordítás – brutális termés, nagy bevétel: van jobb üzlet?

A biztonság és stabilitás a Karintia számára a takarmánynövény-termesztésben is döntő fontosságú. A tritikáléról általában tudjuk, hogy könnyen termeszthető, relatíve ellenálló fajról van szó – de a Karintia még messzebb megy: olyan megoldást kínál, ami kis befektetés mellett több bevételt termel a gazdaságnak, mint elsőre gondolnák. A legújabb nemesítésű KAULOSZ tritikálénk, elsősorban a betegség-ellenállóság és a brutális termőképesség révén rendkívül alacsony ráfordítás mellett nagyon komoly jövedelmezőséget biztosít. A Karintia a POLEGO bőtermő tritikáléval letette névjegyét a takarmány-alapanyag termelők körében. Az új genetikájú KAULOSZ őszi tritikálénkkal pedig még magasabbra tettük a lécet. A bőtermő tritikálénk a szélsőséges körülmények közt is stabilan kiemelkedő termésbiztonságot nyújt Önnek.

 

Legjobb megelőzés a fajtaválasztás

Az idei év relatíve kisebb fertőzésnyomást hozott, mint a tavalyi vagy a rossz emlékezetű 2014-es esztendő. Ám ezek is bizonyítják, hogy nem lehetünk nyugodtak addig, amíg nem stabil és nem az adott termőhely viszonyaira nemesített fajtákkal dolgozunk! A Karintiánál ezért áll a betegség-ellenállóság a fókuszban. Genetikáinkkal könnyebben átvészelhető az adott év, kevesebb gondunk lesz a gombavédelemmel, így stabilabb lesz a termés. A Karintia Pannon régióra nemesített fajtái többségében a biogazdaságok számára is elérhetőek. A kiemelkedő betegségellenálló-képesség jelentősen csökkenti a jellemző kalászos betegségek okozta kockázatot.

 

Egy lépéssel a többiek előtt: mivel nyújt többet Önnek a „Vetőmag Plusz” technológiánk?

A fuzárium nem csupán a kalászt támadhatja, hanem már a növény kezdeti fejlődésében is komoly veszélyt jelenthet. A csíranövény pusztulását is okozhatja. A kockázatok csökkentése érdekében a Karintia az országban egyedüli fajtatulajdonosként és vetőmag-előállítóként, a teljes forgalmazott kalászos tételre egy egyedi speciális kezelést alkalmaz. A magtrágyás-kezelésünk lényege, hogy a csávázás során, azzal egy menetben a mag felületére egy egyedi bevonatot viszünk fel. A számos mikroelemből álló bevonat segíti a csíranövényt a rendkívül kockázatos kezdeti fejlődésében.

 

A Karintia integrátorként is segíti partnereit

A Karintia Kft. klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Kivételes helyzetet jelentenek számunkra a cégcsoportunk nemesítő házai, melyek révén kiváló, Pannon régióra nemesített genetikák érhetők el a gazdák számára. Nagy előnyt jelenthet, ha a fajtát értékesítő cég önmagában terményfelvásárló is, hiszen ebben az esetben minden bizonnyal előnybe fogja részesíteni az általa értékesített fajtából származó termést. Cégünk nem csupán értékesíti a prémium és bőtermő, stabilan teljesítő, Pannon régióra nemesített kalászos vetőmagokat, hanem biztosítja a termesztéshez szükséges inputanyagokat is. A Karintia terménykereskedőként több mint 15 éve van aktívan jelen Olaszországban, mely hosszú évek óta a legjelentősebb felvásárlási terménypiac a hazai búza számára. Szívesen adunk Önnek is ajánlatot a betakarított termésre.

 

 

Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal az ország egész területén.

Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon: www.karintia.hu címen, vagy keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon:

06 94 572 054