Esély a méhállományok csökkenésének megállítására

Újfajta mezőgazdasági stratégiát javasol a méhek és egyéb beporzó populációk hanyatlásának megállítására egy kutatócsoport: elképzeléseit a gyakorlatban is sikerre vitte Üzbegisztánban és Marokkóban.

Stefanie Christmann, a száraz térségek mezőgazdasági kutatásai nemzetközi központjának kutatója az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló ENSZ biodiverzitási konferencián mutatja be új, gazdabarát mezőgazdasági gyakorlatának eredményeit: ezek arról tanúskodnak, hogy a termőföldek egynegyedének virágzó növényekkel – fűszerekkel és takarmánynövényekkel – való benépesítése nemcsak a gazdák bevételét növeli jelentősen, hanem a gazdagítja a biodiverzitást is.

Az MTI híréből azt is megtudhatjuk, hogy az ENSZ konferencián már folyik a vita a méhek és egyéb beporzókra vonatkozó új irányelvekről, amelyek között szerepel a rovarirtók használatának csökkentése, s fokozatos kivezetése. Christmann tanulmánya szerint ez megvalósítható úgy, hogy a gazdák ne szenvedjenek anyagi károsodást és terméskiesést.

Christmann 5 éven át tette próbára az „alternatív beporzókkal való gazdálkodás" nevű gyakorlatát, aminek lényege, hogy a termőföldeken minden negyedik művelt sávban virágzó növényeket neveltek. A beporzók megtelepedését pedig többek között oly módon segítették, hogy a földben fészkelő méhek számára öreg fákat helyeztek ki vagy üreget vájtak a földbe. A közelben napraforgót is vetettek mintegy szélfogóként.

A tiszta monokulturális földekkel szemben ez a gyakorlat meglepő eredményeket hozott a gazdáknak, emellett a térség biodiverzitását is növelte. A termőnövényeket jóval hatékonyabban porozták be a méhek, kevesebb volt a kártevő, emellett mennyiségben és minőségben is növekedett a termés.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no