fbpx

Eső és meleg – ez most sokat segíthet rajtunk

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 16.

A kezdeti, száraz és hektikus tavaszi időjárás után az utóbbi hetekben jött eső és meleg levegő némileg megsegítette a tavaszi vetésű és az aratás előtt álló növényeket.

 

Ami jött, ment is

Azt már rég tudjuk, hogy március második felétől április végéig a télen feltöltődött talajok sokat veszítettek nedvességtartalékaikból. A felső 20 cm-es réteg országszerte kiszáradt, de a felső 50 cm-es réteg is elérte a kritikus szintet. Az aszály után, már hiába esett aránylag gyakran május végén és június elején, ami jött, elpárolgott, amit segített a gyakori és erős szél is. Csak a Június első hetétől gyakoribbá váló esők segítettek, még ha az őszi vetések számára kissé későn érkeztek is. Végső soron a vetés óta eltelt időszak összegzett csapadékmennyisége közel 100 mm-rel marad el az optimálistól, ami már nem pótolható.

 

Terméskilátások

Egylőre átfogóan azt mondhatni, átlag alatti termésátlagokra van kilátás. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt az optimális érték fölött jár az enyhe ősz, tél és kora tavasz hatására. Március végén, április elején a növekedés üteme megtorpant. A komoly tavaszi fagyok negatívan befolyásolták a növényeket, a májusi hűvösebb időjárás azonban a virágzás és szemképződés fázisának a hosszát megnövelte, ami kedvező a termésre nézve. Az aszály miatt a kukorica nagyon nehezen kelt ki, a talaj nedvességtartalma május közepéig a kritikus 40%-os érték alatt volt – épp a növény gyökérzetét érintő mélységben. A helyzet aztán javult, sőt, itt-ott a kritikus szint fölé nőtt a talajnedvesség. A kukorica az aszály miatt mélyebbre hatoló gyökerei azonban segíthetnek egy esetleges nyári aszály átvészelésében.

 

Még fordulhatnak a szelek

Az azóta érkező esők révén most már – illetve jelenleg – bízhatunk a kukorica immár közel optimális fejlődésében, véli az OMSZ elemzése is . Szeszélyes volt a hőmennyiség alakulása is: áprilisban meleg volt, májusban sokszor az átlagosnál hidegebb, az utóbbi hetekben aztán sokat javult e tekintetben is a helyzet. Bár a kukorica számára rosszul indult az idei szezon, a folytatásban egy kedvező időjárással még fordulat állhat be. Az előrejelzések egyelőre újabb esőket, és – ha hőséget nem is – 15-25 fokos, enyhe-meleg időt prognosztizálnak. Más kérdés, hogy az esetleges párás idő sem az ültetvényeken, sem a szántókon nem könnyíti meg a növényvédelem dolgát…