fbpx

Ez a program a generációváltást is egyszerűsítheti

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 12.

Hamarosan új lehetőség nyílik a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára, többek között a generációváltást támogató rendszerek kiépítésére is.

A Budapest Bank legfrissebb, a kkv szektort vizsgáló kutatása szerint is a vállalatok előtt álló egyik legnagyobb kihívás a következő vezetőgeneráció megtalálása, és felkészítése az irányítói feladatokra.

A magyar kis- és középvállalkozások kifejezetten jó évtizedet zárhatnak. Az elmúlt közel 10 év tendenciái azt mutatják, hogy a hazai kkv szektor kezdi legyőzni az olyan korábban általános problémákat, mint az alacsony termelékenység vagy a versenyképtelen működés.

Ennek ellenére még számos kihívás áll a kkv szektor sikere útjában. A Budapest Bank tavalyi, a kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatása szerint is az egyik legkomolyabb ezek közül a generációváltás kérdése.

A probléma súlyosságát a magyar kormány is felismerte, és európai uniós finanszírozásban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében új programot indított, olvasható a Budapest Bank sajtóközleményében. Ez támogatja a folyamatleírások, minták kidolgozását, amelyek segítségével a vállalkozások és az azokkal foglalkozó szakemberek az ország bármely részén le tudják bonyolítani a vállalkozások tulajdonosainak és vezetőinek generációváltását. A kezdeményezés keretében különböző oktatási projektek indulnak, de egy tanácsadó ügyfélszolgálat is megkezdi működését a generációváltás előtt álló cégek számára. A program tényleges elindulására és a vállalkozások bevonására ősszel kerülhet sor.