fbpx

Élénkül a mezőgazdasági együttműködés Tajvannal

Írta: - 2016 június 06.

Örvendetes, hogy Tajvan és Magyarország mezőgazdasága egyre több ponton keresi egymás partnerségét – jelentette ki Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a két ország első mezőgazdasági munkacsoport ülésén. Az egyeztetés eredménye lehetőséget teremt a liba és kacsahús tajvani exportjának felgyorsítására, illetve liba és szarvasmarha szaporítóanyag exportjára is.

A tárgyalások során a Földművelésügyi Minisztérium delegációja jelezte, Magyarország jelentős tapasztalattal és jó minőségű alapanyagokkal rendelkezik a liba- és kacsatermékek  előállításában. A megbeszéléseken szóba került, hogy remek adottságaink lévén mind a fagyasztott libahús, mind a libatoll export további növelésére is lehetőség van, a most megkezdett közös munka pedig jó alapot teremthet a magyar cégeknek a tajvani vásárlói igények jobb megértéséhez. A tárgyalások során liba és szarvasmarha szaporítóanyag iránti tajvani igények is megfogalmazódtak, továbbá magyar tapasztalatok átadására, know-how cserére kerülhet sor baromfitartás témakörében.

A mezőgazdasági ülés margóján több környezetvédelemmel és katasztrófa elhárítással összefüggő kérdésben is egyeztettek a szakértők. Így szó esett tapasztalatok cseréjéről a természeti katasztrófák és éghajlatváltozás vonatkozásában, de a talajerózióval kapcsolatban is együttműködhetnek a két ország szakemberei a jövőben.

Kutatási együttműködés kibontakozására lesz lehetőség állatbetegségek területén, hiszen a tajvani fél már most jelentős szakmai érdeklődést tanúsított a magyarországi madárinfluenza sikeres és gyors felszámolásában alkalmazott módszerek megismerésére.

Magyarország versenyképességét pozitívan befolyásolja, hogy a tajvani piacon elismerően állnak a magyar élelmiszeripar eddigi teljesítményéhez.

(FM Sajtóiroda)