fbpx

Ez már nemzetbiztonsági kihívás is

Írta: Kohout Zoltán - 2020 július 02.

Miközben vízből és termőképes talajból egyre kevesebb, addig emberből és fogyasztásból egyre több lesz. És ez hamarosan felforgat mindent.

 

 

Több stressz

Európa és Magyarország mezőgazdasága és társadalmai egyelőre közvetlenül csak az időjárási szélsőségek kapcsán érzékelik a klímaválság következményeit. Aszályos és belvizes időszakok, a hőségnapok és az árvizek, a termesztett növényeket és tartott állatokat érő stressznapok, új kórokozók-kártevők megjelenése és ezek számának növekedése, a talajok pusztulása. A következő nagy kihívás – ami az európai kontinensen is közvetlen tapasztalattá válik hamarosan – a Föld több régiójában már évek-évtizedek óta jelen van: a vízhiány és az ennek nyomán meginduló migráció.

 

 

Klímamenekültek Európába

Az időjárás változása leginkább a vízhiány tünetével jelenik meg, aminek a nyomában természetesen szárazság, a növénytermesztés és az állattartás fokozott kitettsége jár. Mindez hamarosan Európára nézve is közvetlen veszélyt jelent. Az leginkább sújtott területeken a klímamenekültek számának növekedésével kell számolni, és a menekültáramlás iránya elsősorban még mindig Európa. Szakértők szerint a klímamenekültek számának növekedése okozta feszültség az ember biztonságát fenyegető egyik legnagyobb 21. századi kihívás lesz. A fent bemutatott folyamatok miatt néhány évtizeden belül az édesvízforrások birtoklása regionális háborúk kirobbanásához vezethet, mivel az édesvíz- és termőtalajkészletek nem, de a Föld népessége rohamosan nő.

 

 

Kevesebb víz, fele annyi termőföld

2050-ig várhatóan több mint 50%-kal csökken bolygónkon a megművelhető földterület. A természetes csapadékmennyiségnek kiszolgáltatott, technológiailag elmaradott országokban a mezőgazdasági termésátlag folyamatos csökkenése vetíthető előre. Az éghajlatváltozás hatásai miatt várhatóan gyakoribbak és hosszabbak lesznek az aszályos időszakok, melynek következtében a romló agrártermelés, összekapcsolódva az ivóvízhiánnyal és az emelkedő hőmérséklettel, nagyfokú népvándorláshoz és ennek hatására politikai destabilizációhoz vezet. A klímaváltozás a történelem eddigi legnagyobb volumenű népvándorlását indíthatja el: néhány évtizeden belül akár százmilliót is elérő tömegek kényszerülhetnek új életteret keresni.

 

 

forrás: masfelfok.hu, Horizont Média-archív: Agrárágazat, Mezőhír