fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Fenntartható gazdálkodás Susann Hanauert és Ralf Wassmannt

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 10.

A Villány-Siklósi borvidék vonzotta 1998-ban Magyarországra Susann Hanauert és Ralf Wassmannt, ahol meg is vásároltak egy sváb parasztházat. A ház a Duna-menti németek hagyományos hosszúkás stílusában épült. Siklóson vásároltak egy déli fekvésű 1000 négyzetméteres Portugieser parcellát is, majd bejelentkeztek őstermelőnek. Első szüretük eredményét pécsdevecseri portájuk pincéjében érlelték borrá.

Jelenleg ketten művelik 2 hektár szőlőterületüket (Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon), ahol biodinamikus gazdálkodást folytatnak. A Villányi borvidéken és egész Dél-Magyarországon a Wassmann Pince az első olyan pincészet, amely ezt a legfenntarthatóbb művelési módot követi. Szívesen segítik szaktanácsadással gazdatársaikat, akik szinten átállnak a bioművelésre. Boraikkal hazai és nemzetközi borversenyekről is rangos díjakat hoznak, öregbítve a borvidék és Magyarország hírnevét.

Susann jogász és borbíráló. Nemzetközi borversenyeken is bírál, s állítja, hogy a jogászok nem vetik meg a jó borokat.

Ralf diplomás italtechnológiai mérnök. Rajong az erjedésben lévő gyümölcslevekért. A Harz-hegység nyugati részén nőtt fel, és fiatalként szőlő híján meggyből, csipkebogyóból és egresből készített bort. Ebből egyértelműen következett, hogy az érettségi után a Rajna-menti Geisenheim kisvárosában bortermelést és italtechnológiát tanult. A Wassmann Pince tagja a Terra Hungarica közösségnek.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT