fbpx

Állattartók: 2000-nél is többen pályáznak erre a programra

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 25.

A benyújtott 2026 pályázatra már ki is osztottak 24 milliárdot, ami 50 milliárdos fejlesztést tesz lehetővé.

Etetésre érkeznek a szarvasok egy Somogy megyei vadaskertbenEtetésre érkeznek a szarvasok egy Somogy megyei vadaskertben

Jövőbe mutató fejlesztésekre

A Megújuló vidék, megújuló agrárium – ez a neve annak a programnak, amit az Agrárminisztérium a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztése érdekében indított. A cél az értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházások támogatása. A program a kisebb gazdaságokra fókuszál, és számukra célzott pályázati lehetőségeket nyit meg – elemezte nemrég a minisztérium vezetője. Nagy István szerint a kisebb állattartó gazdálkodók jövőbe mutató fejlesztéseit, korszerűsítését segítő idei felhívás sikerességét mutatja, hogy 2026 pályázatot nyújtottak be csaknem 57 milliárd forint támogatási összeggel. Eddig már 815 esetben született támogatói döntés összesen 24,3 milliárd forint összegben, amely támogatás mintegy 50 milliárd forintos beruházás megvalósítását teheti lehetővé az állattartási ágazatban.

Etetésre érkeznek a szarvasok egy Somogy megyei vadaskertben(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Elavultból korszerűt

A fejlesztési forrásokkal a részben elavult létesítményekben, korszerűtlen technológiával és ebből fakadóan magas termelési költségekkel működő kis állattartó gazdaságok is korszerű, alacsonyabb költségszinttel működő, magas technológiai színvonalú és versenyképesebb állattartó telepekké válhatnak.  A baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juh- és kecsketartótelepek  mellett akár lófélék tartására szolgáló vagy méhek elhelyezését biztosító létesítmények is részesülhetnek a forrásból. A kapott összeget az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére, tárolására szolgáló technológiák beszerzésére és fejlesztésére, létesítmények építésére, bővítésére, illetve az állattartó telepeken szükséges gépek beszerzésére lehet fordítani.