fbpx

FEJBEN DŐL EL a precíziós gazdálkodás is!

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 29.

Az Agro AIM az elmúlt években igen aktív volt a hazai precíziós piacon. A Field-Expert program keretében teljeskörű szolgáltatást nyújt Partnerei részére. Az Agro AIM miben más, mint a többi szolgáltató a piacon?

Igen, aktív szereplői vagyunk a precíziós piacnak. Nem gépeket adunk el, hanem szolgáltatást és szaktanácsot nyújtunk. A kezdeti döntéstől folyamatos szaktanácsadással vagyunk jelen Partnereinknél. Büszkék vagyunk rá, hogy független szaktanácsadó cégként ma már több, mint 40 ezer hektárt szaktanácsolunk itthon és a határokon túl. Nem veszítettünk Partnert, mióta elindultunk, ez egy nagyon jó visszajelzés a piacról! Ez azt jelenti, hogy sikerült profitot termelnünk partnereink részére, ami egyértelmű és mérhető. Nem titok, hogy olyan Partnerek is igénybe veszik szolgáltatásunkat, akik korábban más cégekkel indultak el a precíziós úton.

Mekkora lehet a hazai helyspecifikus piac?

Jobban szeretem a precíziós kifejezést- sokakkal ellentétben. Helyspecifikus tápanyag-utánpótlás, változó-tőszám stb. csak egy-egy része a teljes folyamatnak. Fontos, hogy minden gondolatot, munkafolyamatot a precizitás, okszerűség és tudatosság kell, hogy jellemezzen. A hibridek kiválasztásától a vetőgép beállításáig mindent. Ma már a legtöbb művelet mérhető, és ami mérhető az fejleszthető, optimalizálható is. Visszatérve az eredeti kérdésre: a piac bővül, a kezdeti ‘úttörők’ után most már inkább a követő, óvatossabb termelőket látjuk érdeklődni. Emlékezetes volt egy nyári franciaországi látogatás. Egy precíziós módszereket alkalmazó termelőt látogattunk meg. Az elaprózódott birtokszerkezet, a kelet-európai ‘tömeg’ nyersanyagok miatt a francia termelők jelenlegi helyzete még a támogatás ellenére is nehézkes. Elhangzott egy mondat: Talán utolsó esély lehet a precíziós növénytermesztés bevezetése, hogy a jelenlegi profitabilitás ne csökkenjen tovább, hanem szinten maradjon. Itthon ezért kellene a támogatások egy részét vissszaforgatni fejlesztésbe, hogy ne 5 év múlva kelljen azon gondolkodnunk, hogy a beáramló ukrán termények miatt, hogyan garantáljuk a jövedelmezőségi szinteket. És nem csak új gépekről beszélünk, hanem egy szemléletről!

A cég elétében mit jelent egy ilyen növekedés, mint amit az elmúlt néhány év hozott?

Sok munkát. Állandó készenlét, hétvégén és éjszaka is, folyamatos technikai és technológiai fejlesztést. Bővült csapatunk, az idei évben még további bővülés várható. Új mintázó autóra volt szükségünk, bővítettük laborkapacitásunkat, akár 4 napon belül talajvizsgálati eredményt nyújtunk, ami főleg a repcevetés előtt fontos. Fontosnak tartjuk, hogy akkreditált, a hazai rendszerrel kompatibilis mérések alapján szaktanácsolunk és nem gyorstesztek alapján. Az biztos, hogy ahogy a megbízhatóságuk eléri a hagyományos laborok szintjét, nekünk is váltanunk kell majd….de ez még várat magára.

Melyek voltak a legnagyobb nehézségek a Partnereknél?

A teljes szemléletmódot el kell fogadtatni a vezetőségtől a raktárosig, mindenkivel! Fontos, hogy a művelési-zónák kialakítása megfelelő legyen, ez az alapja az egésznek, ez határozza meg a sikerességet. Egy nem megfelelő lehatárolási módszer eredménye, hogy nem látjuk a változó-tőszám, precíziós talajjavítás stb. eredményét. Nem is fogjuk, ne csodálkozzunk! Kérjünk referenciákat. A piacon aktív cégek ma már rendelkeznek referenciákkal, bátran hívjuk fel őket. Fontos az állandóság és stabilitás, tudjam kit kell hívnom, ha gondom van vagy kérdésem!

AGRO AIM HUNGÁRIA KFT.
FIELD- EXPERT PRECíZIÓS PROGRAM
06 30 983-8390
[email protected]
www.agrominta.hu