fbpx

A Storth MegaMix ezt is megkeveri!

Írta: - 2017 október 04.

Az állattartó telepeken kiemelt fontosságú a trágya kezelése, mivel a kórokozók a trágyás környezetben könnyedén szaporodnak, és egy megbetegedés komoly kárt tehet az állományban. A betegségek elkerülése érdekében gondoskodnunk kell arról, hogy ne kerülhessen be fertőző anyag és a melléktermék is minél hamarabb kikerüljön.

A Storth MegaMix képes a régi feltöltődött, elhagyott, szinte kiszáradt tározót is átkeverni, természetesen a megfelelő folyadékmennyiség hozzáadásával.
Erre láttunk jó példát Pápán, ahol a gyakorlatban is kipróbálhattuk, mit tud a MegaMix.

A próba egy 6000 köbméteres tárolóban zajlott, egy John Deere 8230-as 230 LE-s traktor segítségével. A tároló igen elhanyagolt állapotban volt, a gaz is kinőtt rajta. A korábbi keverővel csak kb. 20 négyzetméteres egységenként tudtak keverni. A 9,5 m hosszú MegaMix több órás munkával rendbe tette a tározót.

A MegaMix nem véletlenül ilyen népszerű, mivel jelentősen hatékonyabb és nagyobb teljesítményű, mint az általánosságban használt propelleres keverők.
A MegaMix 7 m, 8 m vagy 9,5 m-es változatban rendelhető.
A gép elérthető hosszabb, 12,5 m és 17 m-es kivitelben is. Az eddigi alapgéptől gyakorlatilag semmi másban nem különböznek. A hosszuk miatt kaptak egy fix szállító szerkezetet 2 kerékkel, amit hidraulikusan szabályozhatunk, valamint két hidraulikus támasztólábat, amit a gép működtetése előtt le kell engedni.

A MegaMix a Storth cég büszkesége, a legnépszerűbb termékük, mely egy traktor TLT tengelyéről működtethető. Az állattartó telepeken összegyűlt hígtrágyából idővel a szilárd fázis leülepszik vagy felúszik a felszínre. A hígtrágya keverése, homogenizálása igen fontos, mivel a szilárd fázisban több a tápanyag, de legkönnyebben a folyadékban, szuszpenzió formájában lehet kezelni. A megfelelően homogénre kevert hígtrágya egyenletes tápanyageloszlást biztosít a területen. Az inhomogén anyag a kijuttató rendszer eltömődését, időveszteséget, komoly mechanikai károkat okozhat.
A Storth MegaMix keverő különleges kialakításával a problémás, leülepedett vagy felúszó szilárd részeket, szigeteket is elkeveri a hígtrágyában, hogy folyadékunk minél homogénebb legyen. A keverő lentről, a felszín alól szív, majd az anyagot a felszín feletti, hidraulikusan mozgatható ágyúján keresztül fújja ki. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb keverést eredményez, mint egy propelleres keverő, mely csak elnyomja magától az anyagot. A MegaMix-szel egyetlen pontból akár egy 10.000 m3-es tárolómedence is átkeverhető. A szívó rész különleges, hígtrágya kenésű poliuretán csapággyal rendelkezik, a karbantartás minimális. A szerkezeti felépítés egyszerű és igen masszív. A szivattyú lapátjai ellenállnak a hígtrágya maró hatásának, és a kisebb növényi szárakat is gond nélkül felaprítják. Innen a folyadék két irányba távozhat, a 300°-ban fordítható felszíni ágyú felé, vagy egy kart átváltva, az opcióként rendelhető csövön keresztül. Ekkor a gép keverőként és nagy teljesítményű szivattyúként is használható, és alkalmas tartálykocsik feltöltésére.

Nézze meg a teljes videót!