fbpx

Félmilliárdos kárt okozott a vihar a Vas megyei állami erdőkben

Írta: - 2014 május 30.

Kőszeg, 2014. május 29., csütörtök (MTI) – Félmilliárd forintos kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben – közölte Bugán József, az erdészeti részvénytársaság vezérigazgatója csütörtökön a Kőszegi-hegységben tartott sajtótájékoztatón.

Félmilliárdos kárt okozott Yvette a Vas megyei állami erdőkben Kőszeg, 2014. május 29. Szélvihar miatt kidőlt és megsérült fák a Kőszegi-hegységben 2014. május 29-én. Félmilliárd forintnyi kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben. MTI Fotó: Varga György

Félmilliárdos kárt okozott Yvette a Vas megyei állami erdőkben

Kőszeg, 2014. május 29. Szélvihar miatt kidőlt és megsérült fák a Kőszegi-hegységben 2014. május 29-én. Félmilliárd forintnyi kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben. MTI Fotó: Varga György

A zrt. munkatársai a május 15-16-án lezúduló özönvízszerű esőzés és az azzal párhuzamosan tomboló, óránként 100 kilométer sebességet is meghaladó orkán erejű szélvihar elvonulása után azonnal megkezdték a kárelhárítást, a közlekedési utakra, közutakra és erdészeti utakra dőlt fák levágását, majd elvégezték a károk felmérését is – mondta.

Hozzáfűzte: 33 ezer köbméternyi fa károsodott a Vas megyei erdőkben, ezzel a mennyiséggel nagyjából ezer vasúti tehervagont lehetne megtölteni. A kár értéke, csak a faanyagra vonatkoztatva, megközelíti az 500 millió forintot.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az eddig becsült félmilliárdos kárérték egyelőre nem tartalmazza a kárfelszámolás és a későbbi erdőtelepítés költségeit, valamint az erdei infrastruktúrában és erdei közjóléti létesítményekben, parkerdőkben, turistautakban esett károkat. Ezek felmérése még tart.

A vezérigazgató bejelentette: a zrt. az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében 2014. október 30-ig korlátozza Vas megyében az állami erdők látogatását, azokon az erdőterületeken ahol a szakemberek szerint életveszélyes tartózkodni, az oda vezető utak és turistautak mentén tájékoztató, a továbbhaladást és tartózkodást tiltó táblákat helyeznek ki.

Félmilliárdos kárt okozott Yvette a Vas megyei állami erdőkben Kőszeg, 2014. május 29. Poropatich István főerdész egy szélvihar miatt kidőlt fát néz a Kőszegi-hegységben 2014. május 29-én. Félmilliárd forintnyi kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben. MTI Fotó: Varga György

Félmilliárdos kárt okozott Yvette a Vas megyei állami erdőkben

Kőszeg, 2014. május 29. Poropatich István főerdész egy szélvihar miatt kidőlt fát néz a Kőszegi-hegységben 2014. május 29-én. Félmilliárd forintnyi kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben. MTI Fotó: Varga György

Bugán József elmondta, a károkat valamelyest enyhíti, hogy a kidőlt és később feldarabolt fákat megpróbálják értékesíteni, ám ezekért lényegesen alacsonyabb árat kapnak majd, mintha tervszerű erdőművelés során a vegetációs időn kívül vágták volna ki azokat.

Tóth Gábor, a Vas megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője közölte: hatóságilag rendelik el a kár felszámolását, meghatározzák ütemezését és végső határidejét, valamint a kitermelhető fa mennyiségét is. A fél hektárnál nagyobb üres vágásterületekre felújítási kötelezettséget írnak elő.

Hozzátette: Vas megyében az erdőterület fele magánkézben van, a felújítási kötelezettség a magánerdő tulajdonosokra is vonatkozik.

MTI 2014. május 29.