fbpx

Fenntartható búzatermesztési program hazai gazdálkodókkal

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 04.

Magyarországi gazdálkodók is részt vesznek a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban. A Mondelez 2022-re az összes európai keksztermékét ilyen búzából kívánja előállítani.

Eddig hatvanhét magyar gazda csatlakozott a 2008-ban Franciaországban indult fenntartható búzatermesztési programhoz, főleg az ország délkeleti és északnyugati régióiban összesen 3500 hektáron termelnek már Harmony búzát. A programban részt vevő gazdák prémiumot kapnak, amennyiben teljesítik a szigorú fenntarthatósági feltételeket. A gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédő szerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell a biodiverzitást: földjeik 3 százalékának virágos rétként a méheket kell táplálniuk. Az így termesztett Harmony búzát idén július végén első alkalommal aratták le idehaza.

 

Már készül a keksz

A gazdálkodók két malomnak szállítják be terményeiket, amelyek augusztus közepétől kezdik meg a kekszek gyártásához szükséges magas minőségű liszt szállítását a Mondelez csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári gyárába.

A Mondelez 2022-re az összes európai keksztermékét ilyen búzából kívánja előállítani, így a 70 éves születésnapját ünneplő Győri édes, Magyarország piacvezető kekszterméke is fokozatosan átáll idéntől a Harmony búza felhasználására. Jelenleg hat országban 1600 gazda, 13 malom és 25 partner működik együtt a programban, és tavaly közel 290 ezer tonna Harmony búzát termesztettek. 2022-re várhatóan 385 ezer tonnára nő a termesztés Európában.

 

Forrás: MTI
Fotó: MDLZ