fbpx

Fény és levegő: a döntő az, mit érez a tehenünk!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 15.

Közvetlenül kimutatható gazdasági kérdés, jól érzi-e magát az állat istálló lég- és fényviszonyai közt. Mivel a szarvasmarhák hőtermelése nagy, a folyamatosan tiszta és hűsítő levegő pontosan irányított áramoltatása nemcsak a nagyobb termelékenységet biztosítja, de megelőzi a felesleges energiafelhasználást vagy nem hatékony eszközök drága telepítését, üzemeltetését. A Magyarországon még új eljárás részleteit a Schaap agro-Holland nevű, állattartótelepek (szarvasmarha és sertés) technológiai korszerűsítésével foglalkozó cég mutatta be január végén Cegléden.

Vagy pontosan – vagy drágán és rosszul…

Az állatok komfortja szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a zsúfoló- és fejőtérben áramló levegő precízen és a tehenek szintjén mozogjon. Csak pontos beállítással és kellő hatékonysággal működő ventilátorral lehet eltávolítani a kiáramló ammóniát, az istállóban megrekedt, portól, esetleg gombáktól, gázoktól szennyezett levegőt, továbbá így biztosítható az a hűtés, amit a szarvasmarhák igényelnek. Dr. Michael J. Wolf amerikai állatorvos szakember rámutatott: az istállóban mind a csarnok építészeti elemei, mind maguk a jószágok szélárnyékot képezhetnek. Tapasztalatai szerint a ventilátorokat nagyon sokszor egymás hatását kioltó, a légbeejtőn érkező friss levegőt rossz irányba terelő módon, nem a tehén szintjén, helytelen szögben állítják be, és a szellőztetők (ventilátorok) légcsavarjaiból kiáramló légáramlat elvész a térben – vagyis kontraproduktívan, költségesen, és kevésbé hatásosan működnek.

Távol is hatékony, gazdaságos

Egy új ventilátortechnológia – a VES rendszerű ECVCS szellőztető és párásítóberendezés – több innováció ötvözésével egyben kezeli ezeket a problémákat. A speciális berendezés lapátjai (akárcsak a repülőgépeké) nem szórt, hanem laposan irányított légcsíkok formájában terelik a friss levegőt a tehenek 1 méteres szintjén. Ráadásul az állatok testét hűtő párát a légáramlással együtt mintegy 7,5 méter szélesen és 20 méter hosszan képes biztosítani – vagyis a hűtés, párásítás és friss levegőztetés egyforma hatékonyságú. Az amerikai szakember több USA-beli egyetem mérései alapján megerősítette: jelentős gazdasági előnyök származnak a technológia alkalmazásától.

– Számos kontrollcsoportos vizsgálat bizonyítja, hogy a hőstressztől megóvott állatok tejtermelése akár napi 1,5 literrel is több lehet. Fontosnak bizonyult már borjak hűtése is. Ugyanakkor a megfelelően hűtött, szellőztetett istállókban tartott állatok hamarabb vemhesülnek, kevesebb a tőgygyulladás. A pozitív hatások a következő generációban, a borjaknál is kimutathatók, például kevesebb a betegség, és a föcstej is jobban hasznosul a bélrendszerben – mutatott példákat dr. Michael J. Wolf. Hozzátette: a jövedelmezőségi eredmények a helyi adottságoktól is függnek, de a ventilátortechnológiával elért költségmegtakarítás és teljesítménynövekedés jelentős megtérülést, nyereséget biztosít.

Több fény, több tej

A Schaap agro-Holland Szlovákiában bejegyzett magyar képviseletének előadásán a szarvasmarhatartás technológiai szempontjai közt a szakemberek kitértek a fényviszonyok: konkrétan az úgynevezett hosszúnappal-fénytechnológia fontosságára is. Ma már számos kísérleti eredmény igazolja azt is, hogy a 150-200 lux feletti fényerő melletti szarvasmarhák többet töltenek az etetőtérben, takarmányfelvételük 4-6%-kal nő. Mindez az IgF növekedésének és a melatonin hormon csökkenésének köszönhető, így nagyobb tejtermelés és jobb általános egészségi állapot érhető el.