fbpx

Genetikai önvédelem: a növény gyártja a rovar-feromont

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 13.

A kukoricán, lucernán, cukorrépán, borsón és dohányon, illetve zöldségeken (káposzta, paradicsom, paprika, saláta) előforduló gyapottok-bagolylepke ellen véd egy új technológia.

 

feromon

 

A növény állítja elő

Az ISCA nevű, környezetkímélő mezőgazdasági eljárásokat fejlesztő kaliforniai cég svéd munkatársaival olcsó és ökológiailag fenntartható megoldást hozott létre. Olyan rovarok nemi feromon-prekurzorait állították elő a Camelina-növényfélék géntechnológiával módosított törzseiben, amik ezekben a kultúrákban károsítanak. A kutatók úgy módosították e növények genetikai kódját, hogy azon rovarok és más szervezetek génjeit tartalmazza, amelyek a kívánt feromonok képződését irányítják. A növények így bőséges magolajukban rovarferomon prekurzor vegyületeket állítanak elő – írja a FutureFarming. A védekezés különösen előnyös olyan kultúrákban, amelyekben a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) pusztít – vagyis például Európában a kukorica, a paradicsom, a csicseriborsó, zöldségfélék és más növények esetében.

 

feromon

 

Hernyó ellen is

A technológia brazíliai vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a növényi eredetű feromonok ugyanolyan jól teljesítettek, mint a hagyományos, kémiai szintézissel készült feromonok. Mindkettő elnyomta a H. armigera-populációkat azzal, hogy megakadályozta a kifejlett lepkék párzását. Az ISCA most egy hazánkban nemrég megjelent károsító lepkefaj, az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) ellen fejleszt növényi eredetű feromonkontroll-technológiát.

 

feromon

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Tiszta, rezisztenciabiztos és olcsó

Az ISCA szerint a feromonok a rovarirtások következő generációja közé tartoznak azzal, hogy például megakadályozzák a párzást, vagy elterelik a károsító rovart a növényektől. A hagyományos rovarölő szerektől eltérően a feromonos védekezés csak a célzott kártevő fajokat érinti, a méheket és a vadakat sértetlenül hagyja. Továbbá a feromonok nem hagynak káros maradványokat az élelmiszer-alapanyagban, alig vagy egyáltalán nem okoznak környezetszennyezést, és jóval kisebb a rezisztenciaveszély. Emellett ez a technológia olcsó is, miután a növények elvégzik a szintézis munkájának zömét.

 

Összeállította: Kohout Zoltán